“We steken miljarden in de bouw van windmolens op zee, maar we zouden belangrijke duurzaamheidsdoelstellingen al kunnen behalen door IT-apparatuur een langer leven te geven”, is de overtuiging van Jean-Pierre Verhoeven, CEO van Maxicom en interim CEO van Circulair IT Group, de moedermaatschappij van de distributeur.
“De grootste uitstoot van CO2 en de grootste vraag naar kritieke grondstoffen vinden plaats tijdens de productiefase van ICT-hardware. Als je devices langer gebruikt, belast je milieu en klimaat minder en bespaar je grondstoffen.” En dat niet alleen, maakt de directeur duidelijk. “Refurbished apparatuur stelt werknemers in staat goed hun werk te doen en levert resellers en IT-partners een prima marge én nieuwe activiteiten op.”
Goede apparatuur op de markt
Verhoeven weet waar hij het over heeft. Al ruim twintig jaar is hij actief in de refurbished markt. Op dat moment speelde het duurzaamheidsvraagstuk minder, maar was wel bekend dat refurbished apparatuur voor zowel eindgebruiker als reseller een betere prijs-kwaliteitverhouding kent. “Ik startte direct na het barsten van de internetbubble. Er kwam heel veel goede en relatief jonge apparatuur beschikbaar. Partijen met grote datacenters, denk aan KPNQwest, krompen in of stopten. Die hardware was natuurlijk nog prima te gebruiken.”
Refurbished staat inmiddels echt ergens voor.
Nu, 22 jaar later, is er veel veranderd en komen verschillende zaken bij elkaar. Allereerst aan de aanbodzijde. “Refurbished staat inmiddels echt ergens voor. Namelijk voor een gegarandeerde kwaliteit. We testen en controleren de aangeleverde hardware, alle gegevens van vorig gebruik worden gewist. Vervolgens herstellen we de fabrieksinstellingen, zodat de nieuwe gebruiker in feite dezelfde ervaring heeft als wanneer hij het device nieuw zou kopen. Inclusief garantie.”
Daarnaast veranderde ook de perceptie in de markt. “Niemand vindt het in Nederland vreemd als je in een tweedehandsauto rijdt. Door de technology push binnen de IT-sector duurde het wat langer voordat refurbished ook in deze sector belangrijker werd.”
Inmiddels bieden vrijwel alle telecomproviders refurbished toestellen aan, ook van de A-merken. De toestellen voldoen prima, en kosten de gebruiker minder geld.
Hardware veroudert minder snel
“Wat ook veranderde is de techniek”, zegt Verhoeven. “Door het massale gebruik van cloud-services, is het niet nodig de laatste generatie apparatuur op de werkplek te gebruiken. Een browser is immers vaak al genoeg om goed te kunnen werken.” Een ander aspect dat de laatste jaren speelt, en nog wel een uitdaging zal blijven, is de beschikbaarheid van onder meer chips, waardoor levertijden op nieuwe hardware sterk toenamen. “Via onze partners is onze refurbished apparatuur voor netwerken, computing en mobility direct leverbaar.”
Een laatste aspect is het klimaatbeleid van overheden en ondernemingen, en het belang dat gebruikers van apparatuur aan duurzaamheid hechten. De overheid komt met steeds strengere maatregelen. Een bepaald percentage van het hardwarelandschap van ondernemingen moet simpelweg duurzaam zijn.
Nieuwe services voor resellers
Volgens Verhoeven biedt het aanbieden van betrouwbare refurbished apparatuur resellers niet alleen een goede marge, maar levert het ook nieuwe activiteiten op. “Zowel van de IT-partners als van ons als distributeur is de rol anders dan in het traditionele aanbodmodel in de markt. Je levert immers niet alleen apparatuur aan de markt, maar neemt ook gebruikte hardware in. Daar is kennis en ondersteuning voor nodig, en die leveren wij met en naar onze partners in het kanaal.”
De reseller kan ons het hele proces laten verzorgen, of we pakken het samen op.
In de praktijk komt het er vaak op neer, dat een eindgebruiker een bepaalde batch aan apparatuur heeft die ingenomen moet worden, zonder dat meteen duidelijk is waaruit het aanbod precies bestaat. “De reseller kan ons het hele proces laten verzorgen, of we pakken het samen op. Wij verzorgen in elk geval het gecertificeerd wissen en bepalen welke apparatuur een tweede leven krijgt en wat gerecycled zal worden omdat het toestel als geheel geen economische waarde meer heeft.”
In dat laatste geval wordt de harde schijf gewist (en daarvan een certificaat uitgegeven). Verspillende componenten worden gescheiden, zoals plastics, ijzer, en aan de andere kant de chips die vaak wel hergebruikt kunnen worden. Dat laatste geldt ook voor disks. “Zo zorgen we er ook voor dat we altijd voldoende reserveonderdelen hebben,” geeft Verhoeven aan. Ook is de apparatuur, waarbij het altijd gaat om de zakelijke hardware van A-merken, via de resellers heel goed in te zetten bij eindklanten die in het kader van een project tijdelijk behoefte hebben aan meer hardware.
Rol van fabrikanten
Als Verhoeven het over de fabrikanten van A-merken heeft, komt de vraag op hoe die tegenover de refurbished markt staan. “Elke vendor kijkt op dit moment wat hij moet doen als het gaat om circulariteit en duurzaamheid.” Bij de ene vendor betekent dit dat het in productontwerpen al meegenomen wordt. “En bij andere speelt ook dat ze een graantje mee willen pikken van de vraag in de markt naar refurbished producten, bijvoorbeeld door ons te ondersteunen. De markt is er, dat is nu wel duidelijk.”
Daarnaast spelen de grote fabrikanten inmiddels zelf een rol in het ecosysteem. Ze leveren immers steeds vaker hardware in een servicemodel, en nemen die apparatuur aan het eind van het contract weer terug. “Ook dat zorgt voor een continue stroom aan goede apparatuur waarvan de levensduur verlengd wordt.”