De afgedankte elektronica komt via diverse inzamelprocessen, zowel zakelijk als van particuliere bronnen bij Mirec binnen, legt Jager uit. “Denk aan Wecycle-inleverpunten in winkels of milieustraten. Hiervoor werken we samen met Stichting Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN). Er zijn producten die vernietigd en gerecycled moeten worden, maar er zijn ook producten die na een adequate behandeling (schoonmaken, wissen van data en vervangen van kritische onderdelen) hergebruikt kunnen worden.”
Beide processen vinden plaats onder het dak van de 55.000 m2 grote recyclingfabriek. Jaarlijks wordt er 70.000 tot 80.000 ton elektronica-afval verwerkt. “Zo vermijden wij de uitputting van grondstoffen en zetten wij ons ten volle in voor de circulaire economie. Het hele proces is gecertificeerd conform de Weeelabex/Cenelec; in de Nederlandse regelgeving verplicht voor bedrijven die afgedankte elektronica demonteren of verwerken.”
Onze processen staan borg voor een optimale terugwinning van alle waardevolle natuurlijke grondstoffen, het Whywaste-concept.
Gecompliceerd en geautomatiseerd proces
Aangevoerde elektronica wordt na inspectie ontdaan van specifieke gevaarlijke stoffen zoals batterijen (depollution). De resterende elektronica gaat de shredder in en wordt versneden tot stukjes van circa 4 cm. In een geautomatiseerd proces met een grote diversiteit aan machines worden de materialen gescheiden in herbruikbare materiaalstromen.
Deze materialen worden door smelters omgewerkt tot nieuwe grondstoffen. Daarmee hoeft er minder erts gewonnen te worden en blijven de waardevolle metalen hun diensten bewijzen. De kunststoffen worden in een geautomatiseerd proces gesorteerd op soort zoals PP, PE, ABS en PS en ingezet in nieuwe producten. Ook de versneden printplaten gaan naar gespecialiseerde smelters die er via diverse procesgangen weer edelmetalen en andere waardevolle grondstoffen uit weten te herwinnen. Geheel volgens de wetgeving worden alle processtromen van de materialen gedocumenteerd en is achteraf precies te volgen langs welke processen en stromen de materialen verwerkt zijn.