De zorg is een groot domein en als je kijkt naar het tempo waarin instellingen naar de cloud gaan, zie je grote verschillen tussen cure (ziekenhuizen en klinieken) en care (zorgverlening en verpleging). In de care is SaaS al aardig ingeburgerd. “Dat is begrijpelijk: deze instellingen hebben vaak relatief weinig bedrijfsapplicaties. In de meeste ziekenhuizen zijn de applicatielandschappen een stuk complexer, met vaak honderden applicaties, waarbij veel legacy is,” vertelt Hans Hendrikx, Business Development Director bij Unisever.
Beweging naar de cloud
De meeste ziekenhuizen moeten dus nog aan de cloudreis beginnen. Die noodzaak is inmiddels wel voelbaar, vertelt Hans Hendrikx. “Enerzijds vanwege de kosten, anderzijds vanwege de schaarste aan IT-talent. Alles in eigen beheer houden, is dan moeilijk vol te houden.” Kies je voor de cloud, dan sta je voor de beslissing of je voor een public cloudomgeving of een private cloud gaat. “De public cloud is best kostbaar, zeker als je het alleen gebruikt om je infrastructuur te hosten. Ziekenhuizen gebruiken nauwelijks functionaliteiten waar de echte kracht van de public cloud zit, zoals PaaS-diensten.” Naast de kosten is ook de toenemende wet- en regelgeving iets om rekening mee te houden. “In Europa willen we de afhankelijkheid van de VS en China afbouwen. De big tech-bedrijven zijn bijna allemaal Amerikaans. Er verschijnt steeds meer wet- en regelgeving rond bescherming van gegevens in de publieke cloud.”
Beheerder in de ogen kijken
Meer en meer partijen in de zorg kiezen daarom op zijn minst gedeeltelijk voor een private cloudomgeving als alternatief. “Die optie heeft ook het voordeel dat je niet vooraf hoeft te investeren in je infrastructuur omdat je die als dienst afneemt. Het is bovendien letterlijk dichtbij: je kunt de partij die het beheert in de ogen kijken.” In de praktijk zal volgens Hendrikx vaak worden gekozen voor een mix van private en public cloud. “Bij veel legacysoftware heb je geen kostenbesparing en functioneel voordeel als je naar de public cloud gaat. Voor instellingen die meer cloud native-applicaties hebben of zelf veel applicaties willen ontwikkelen en beheren, is een deel public cloud een goede optie.”
Soevereine cloud
Een relatief nieuwe trend is sovereign cloud: een cloudomgeving waarbij de data volledig door de eigenaar wordt gecontroleerd, beheerd en bewaakt, die op Europees grondgebied staat en voldoet aan de Europese wet- en regelgeving rond privacy en dataopslag. “Als eigenaar van de data ben je maximaal beschermd door wetgeving, zonder dat welke vreemde mogendheid dan ook er beslag op kan leggen. In Brussel is nu wetgeving in voorbereiding die mogelijk een aantal sectoren gaat verplichten op deze manier hun cloudomgeving in te richten. In een 100 procent soevereine cloud maak je dus gebruik van een Europese aanbieder in plaats van een van de grote techbedrijven.” Veel mensen denken dat dat problematisch is, maar dat hoeft het volgens Hendrikx niet te zijn. “De clouds van big tech hebben tal van functies waar de meeste mensen geen gebruik van maken. De alternatieven zoals de Uniserver-cloud zijn wat kleinschaliger, maar de functionaliteit is voor de meeste instellingen ruim voldoende en de kosten blijven daarmee ook binnen de perken.”
Als eigenaar van de data ben je met een sovereine cloud maximaal beschermd
AI in een privéomgeving
De grote winst op de alsmaar stijgende zorgkosten zit hem ook in de toepassing van AI. Dat varieert van het interpreteren van beelden voor de diagnose van ziektes tot slimme medische dossiervorming die specialisten helpt snel de juiste informatie van een cliënt te vinden. Het draaien van AI-modellen zal ook steeds meer in een private cloud-setting plaatsvinden. “Als je data deelt in een ChatGPT-achtige omgeving, is die niet meer voor jou alleen. Ook daar komt wet- en regelgeving om de hoek kijken. Zelf investeren om AI-modellen te draaien, is kostbaar. Een private cloud is ook hier dan een goed alternatief.”
Nederlandse Zorgcloud
In het hele IT-landschap wil Uniserver graag als partner optreden voor organisaties door verschillende clouddiensten te bieden. Samen met adviesbureau KPMG en IT-dienstverlener ilionx healthcare heeft het bedrijf een coalitie gevormd die met de Nederlandse Zorgcloud een alternatief aanbiedt voor de huidige manier waarop IT in zorginstellingen wordt uitgerold en toegepast. “Organisaties besparen daarmee op IT-kosten, zodat ze meer financiële ruimte hebben voor innovatie. Het biedt oplossingen voor het groeiende personeelstekort, en de security en compliance aan regelgeving als NEN7510 en NIS2 is gewaarborgd. We hebben drie bedrijfsonderdelen die gespecialiseerd zijn in achtereenvolgens migratie naar de public cloud, private clouddiensten en AI-modellen. Wij helpen msp’s bij het aanbieden van deze diensten met de nodige expertise en de infrastructuur.”