Elk jaar in april vindt Zorg & ict plaats in Jaarbeurs in Utrecht. De zorg is een dankbare doelgroep voor tal van IT-dienstverleners, msp’s en integrators. Nog altijd zijn er volop kansen om zorginstellingen te helpen bij hun digitalisering. Doel is efficiënter te werken en zo een bijdrage te leveren aan het oplossen van het personeels-tekort en te besparen op de kosten. Een van de belangrijke ontwikkelingen is het aan elkaar koppelen van de digitaal beschikbare informatie, bijvoorbeeld uit elektronische patiëntendossiers.
Praktische informatie
Zorg & ict vindt plaats van dinsdag 8 tot en met donderdag 10 april in Jaarbeurs Utrecht. Channel-Connect is mediapartner van het evenement. Kijk op www.zorg-en-ict.nl voor alle informatie.
Nieuw dit jaar: Zorg & hr
Dit jaar wordt de nieuwe vakbeurs Zorg & hr gelanceerd. Volgens Audrey -Wilschut is dit essentieel gezien de -huidige personeelstekorten: “De -tekorten in de zorg zijn nijpend. We laten zien hoe slimme HR-oplossingen, zoals efficiënte personeelsplanningen en flexibele inzetbaarheid van zorgmedewerkers, kunnen bijdragen aan een aantrekkelijkere -werkomgeving. Daarnaast staat ook ‘blijven leren’ centraal. Digitale tools zoals e-learning, kwaliteitsregistratie en bijscholing spelen hierin een cruciale rol. Het doel is om technologie te gebruiken om de zorg als werkplek aantrekkelijker en duurzamer te maken.”
Tech Mainstage en partnertheater 4: kennisdeling in de praktijk
De Tech Mainstage is opnieuw een belangrijk onderdeel van de beurs, waar experts en visionairs hun inzichten delen over de toekomst van digitale zorg. Wilschut: “Hier komen ontwikkelingen rond AI, predictive analytics en databeschikbaarheid uitgebreid aan bod. De sprekers laten zien hoe technologische innovaties concreet bijdragen aan betere zorg en efficiëntie.” Sprekers zijn onder meer Anne Marie Weggelaar (bijzonder hoogleraar Innovatie en Transformatie van de zorg aan de TU Eindhoven), Marcel Levi (voorzitter NWO) en Anneke Westerlaken (bestuurder ActiZ). “Zij laten zien hoe technologische innovaties concreet bijdragen aan betere zorg en efficiëntie.”
Daarnaast biedt Partnertheater 4 -ruimte voor praktische voorbeelden en inter-actie tussen zorgprofessionals en technologie-aanbieders. “In dit theater -brengen we gebruikers en aanbieders van -technologieën samen om praktische toepassingen te bespreken en nieuwe oplossingen te ontwikkelen.”
AI in de zorg: cruciaal voor innovatie
Kunstmatige intelligentie komt naar -voren binnen veel van de thema’s van Zorg & ict. AI-technologieën, zoals -predictive analytics, bieden ongekende mogelijkheden om zorgprocessen efficiënter en effectiever te maken. “AI kan bijvoorbeeld helpen bij het voorspellen van zorgbehoefte, vroegtijdige -diagnostiek en het optimaliseren van behandeltrajecten,” zegt Wilschut. “Tijdens de beurs laten we diverse toepassingen zien, zodat bezoekers direct inspiratie opdoen voor hun -eigen praktijk, en waar de kansen liggen voor IT-dienstverleners.”
Databeschikbaarheid: de sleutel tot gepersonaliseerde zorg
Databeschikbaarheid speelt volgens Wilschut een cruciale rol in de verbetering van patiëntenzorg. “Door data beter toegankelijk en inzichtelijk te maken, kunnen zorgverleners effectievere, op maat gemaakte behandelingen bieden. Hierbij hebben we speciale aandacht voor femtech, dat gericht is op gezondheids-oplossingen voor vrouwen.” Dit segment groeit sterk en omvat diverse technologische toepassingen, van vruchtbaarheidsapps tot digitale ondersteuning bij de menopauze en AI-gestuurde diagnostiek van -gyna-ecologische aandoeningen.
Wilschut benadrukt het belang hiervan: “Historisch gezien zijn vrouwen ondervertegenwoordigd geweest in medisch onderzoek en zorgtechnologie. Hierdoor is er een achterstand ontstaan in kennis en behandel-mogelijkheden voor veel vrouwspecifieke gezondheids-problemen. Femtech vult deze leemte door data-gedreven oplossingen te ontwikkelen die gericht zijn op het begrijpen en verbeteren van vrouwen-gezondheid.”
Naast vruchtbaarheid en zwangerschap komen steeds meer domeinen van vrouwengezondheid aan bod, zoals menstruatiegezondheid, preventieve screenings en chronische aandoeningen zoals endometriose. “Het feit dat we op Zorg & ict hier expliciet aandacht aan besteden, is essentieel om een bredere bewustwording en acceptatie van deze technologieën binnen zorginstellingen te stimuleren,” benadrukt Wilschut.
Broedplaats voor innovatie
Een speciale plek op Zorg & ict is ingeruimd voor start-ups onder de noemer Heart of Health. Dit is hét start-upplein waar jonge innovatieve bedrijven zich kunnen presenteren aan zorginstellingen, investeerders en andere stakeholders uit de zorg. “Utrecht heeft zich ontwikkeld tot een centrum van zorginnovatie en trekt veel start-ups aan die met -nieuwe ideeën en oplossingen -komen,” aldus Wilschut. “Het plein biedt hen een podium om zich te presenteren aan potentiële klanten en partners.”
Volgens Wilschut helpt dit ook om de adoptie van nieuwe technologieën te versnellen: “We merken dat zorg-instellingen steeds meer openstaan voor samenwerking met start-ups, omdat ze begrijpen dat innovatie essentieel is om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan.”
De zes centrale thema’s van Zorg & ict 2025
1. Databeschikbaarheid (inclusief FemTech)
Beschikbare, bereikbare en bruikbare digitale gezondheidsdata zijn essentieel voor een toekomst-bestendige zorg. Een nieuw sub-thema binnen databeschikbaarheid is FemTech, gericht op oplossingen die draaien om het verzamelen, analyseren en toegankelijk maken van gegevens over de gezondheid en het welzijn van vrouwen.
2. Regionale samenwerking
Digitalisering vraagt om -implementatie op regionaal -niveau, waarbij gegevensuitwisseling -tussen verschillende zorgaanbieders -centraal staat.
3. Artificial Intelligence (AI)
AI, machine learning en large language models (LLMs) kunnen bijdragen aan efficiëntere zorgprocessen en betere patiëntuitkomsten.
4. Cybersecurity
De zorgsector is een favoriet doelwit van cybercriminelen. Het vergroten van de digitale weerbaarheid van zorgorganisaties is daarom van groot belang.
5. Zorg op afstand
Beeldbellen, thuismeten en telemonitoring: zorg op afstand verlicht de druk op de reguliere zorg en biedt patiënten de mogelijkheid om in hun eigen omgeving zorg te ontvangen.
6. Digivaardigheden / Digiskills
Digitalisering vraagt om nieuwe competenties en vaardigheden van zowel zorgprofessionals als -patiënten.