“We vertegenwoordigen de digitale sector in haar volle breedte”, trapt Lotte de Bruijn af. Zij is sinds 2014 Algemeen Directeur van NLdigital. “Onze leden komen uit alle windrichtingen die onze sector rijk is. Een gevarieerd en uiteenlopend gezelschap dus. Wat ons bindt, is de overtuiging dat digitalisering de grondstof is van duurzame groei van welzijn en welvaart. Een sterk collectief als NLdigital is nodig om te komen tot die duurzame groei.”
Wat ons bindt, is de overtuiging dat digitalisering de grondstof is van duurzame groei van welzijn en welvaart.
NLdigital houdt zich bezig met uiteenlopende thema’s, legt De Bruijn uit. “We zijn actief op tal van gebieden, variërend van cybersecurity en duurzaamheid, tot onderwijs, de arbeidsmarkt en inclusie en diversiteit – en alles wat daartussen zit. Ook helpen we andere sectoren en industrieën bij hun digitale transformatie. Onze leden zijn zowel concurrenten als partners, maar bovenal onderdeel van het IT-ecosysteem. Of het nu gaat om de uitdagingen in de zorg of klimaat- of mobiliteitsvraagstukken, digitalisering is een middel om tot de oplossing te komen en daardoor van groot maatschappelijk en economisch belang voor iedereen. Veel mensen denken dat wij er vooral zijn voor de grotere organisaties, Ik wil graag benadrukken dat 96% van onze achterban behoort tot het MKB. Of je nu in de zorg of als ondernemer impact wilt hebben, digitale vaardigheden zijn ongelooflijk belangrijk.”
Onze leden zijn zowel concurrenten als partners, maar bovenal onderdeel van het IT-ecosysteem.
Arbeidsmarkt
Het grootste knelpunt van dit moment is de arbeidsmarkt, benadrukt Lotte de Bruijn. “Hebben we genoeg talent? Hebben we genoeg mensen met de juiste digitale vaardigheden om alles op te pakken wat er speelt? Het antwoord is nee, dat hebben we niet. Bedrijven hebben personeel nodig met digitale vaardigheden om te slagen in hun missie, maar zie nu maar eens aan de juiste mensen te komen. Het UWV registreerde afgelopen jaar bijna 85.000 openstaande ICT-vacatures. En omdat zij een wat verouderde definitie gebruiken, is het werkelijke aantal waarschijnlijk 1,4 keer zo hoog.”
Educatie en onderwijs
“Als je gaat kijken naar de wortel van het probleem en wat de oplossing is, dan zie ik zowel uitdagingen voor de korte als de lange termijn”, vult Ernst-Jan Stigter aan. Hij is regionaal directeur bij Microsoft-specialist Fellowmind en voorzitter van het Dagelijks Bestuur van NLdigital. “Op de korte termijn is het zaak om iets te doen aan de krappe arbeidsmarkt. We hebben plannen om samen met Human Capital Group de komende vier jaar 36.000 mensen om te scholen. We moeten echter ook langer vooruitkijken en stilstaan bij digitale inclusiviteit. Hoe krijgen we digitale geletterdheid hoger op de agenda in het onderwijs? Het is een misverstand om te denken dat iedereen moet kunnen programmeren. Iedereen moet wel kunnen blijven aanhaken bij het tempo van de digitale sector. Tijdens de afgelopen lockdowns vond onderwijs veelal online plaats. Nog afgezien van de vraag hoe effectief dat was, had een groot aantal kinderen niet de beschikking over geschikte devices. Als sector zijn we daarom het initiatief Allemaal Digitaal gestart, waarbij laptops werden ingezameld zodat kinderen konden aanhaken. We moeten digitaal ook leuk en aantrekkelijk maken. Het is belangrijk om dingen te versimpelen; als sector blinken we nog niet uit in toegankelijkheid. We schieten onszelf in de voet als we hier niet mee aan de slag gaan.”
We moeten echter ook langer vooruitkijken en stilstaan bij digitale inclusiviteit.
Versnelling
Lotte de Bruijn: “De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de noodzaak tot digitalisering in een stroomversnelling is gekomen. Het blijft een uitdaging om de overheid – zelfs het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap – digitale geletterdheid mee te laten nemen in het curriculum. Data-analyse helpt bijvoorbeeld een arts of een anesthesist bij het bieden van betere zorg. Ze moeten hier alleen wel van overtuigd worden. Dat zijn uitdagingen waar we graag onze tanden in zetten.”
Bewustwording is dan ook een aandachtspunt. “Neem cybersecurity”, geeft Ernst-Jan Stigter als voorbeeld. “Dit is te vaak nog een sluitpost voor een bedrijf, terwijl je minstens 10% van je budget zou moeten besteden aan digitale veiligheid en daarbij je personeel ‘opvoeden’.”
Uitdagingen
De onderwerpen en thema’s op de agenda van NLdigital zijn zoals gezegd bijzonder gevarieerd. “Zo zijn we op dit moment aan het praten over een nieuw initiatief met als werktitel Collectief Digitale Zorg”, vertelt De Bruijn. “De uitdaging in de zorg is extreem groot. Er is sprake van onder meer een groot personeelstekort en stijgende zorgkosten. Digitalisering speelt een cruciale rol in de herstructurering van ons zorgstelsel. Daarnaast speelt duurzaamheid een belangrijke rol. In 2030 willen we immers klimaatneutraal zijn. Onder meer met onze Raad van Anders zijn we aan het kijken hoe de vergroening van IT gestalte kunnen geven en staan we ook stil bij de manieren om vergroening met en door IT te bewerkstelligen. Verder staat diversiteit hoog op de agenda. Hoe behoud je talent? Waarom stromen vrouwen zo snel uit de IT-sector? Daarnaast komt er de komende tijd veel nieuwe wet- en regelgeving op ons af; denk aan de Digital Service Act (DSA), de Digital Markets Act (DMA) en de rapportageverplichtingen als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen. De rol van NLdigital is om te duiden en bedrijven te helpen bij de implementatie van de nieuwe wetten en regels. We voeren bovendien gesprekken met de juiste stakeholders in Den Haag en Brussel. En dit is nog maar een greep uit de onderwerpen op onze agenda. Never a dull moment!”
Digitalisering speelt een cruciale rol in de herstructurering van ons zorgstelsel.
100 jaar in de toekomst
NLdigital viert dit jaar het 100-jarig jubileum. Wat kunnen we de komende eeuw verwachten? Ernst-Jan Stigter: “De eerste 100 jaar stonden voor 80% in het teken van efficiency en gebruiksgemak. Hoe kun je in minder tijd meer doen? Ik denk dat nu effectiviteit centraal komt te staan. Jack Welch, de voormalige CEO van General Electric, zei ooit: ‘If the rate of change on the outside exceeds the rate of change on the inside, the end is near.’ Dat kun je ook omdraaien. ‘If the rate of change on the inside exceeds the rate on the outside, the opportunity is near.’ Met andere woorden: hoe blijf je bij? Hoe blijf je als organisatie digitaal fit en zet je technologie in om bijvoorbeeld nieuwe klanten bereiken?”
De komende periode staat de mens centraal, waarbij de technologie het middel is of de versneller.
Lotte de Bruijn: “Daar sluit ik me helemaal bij aan. De komende periode staat de mens centraal, waarbij de technologie het middel is of de versneller. Als ik een mooie parallel met het verleden mag trekken: rond 1940 pleitte de Amerikaanse wetenschapper en pionierend informaticus Grace Hopper (1906-1992), een van de eerste vrouwelijke programmeurs, ervoor om IT voor iedereen begrijpelijk en toegankelijk te maken. We staan nu weer voor deze uitdaging. We moeten hiervoor echt samen optrekken, zowel lokaal als internationaal.”