Het belang van duurzaamheid uitte zich heel concreet in de oprichting van het ICTMilieu inzamelsysteem voor afgedankte ICT-hardware in 1999”, vertelt Rob Idink. “Inmiddels is ICTMilieu opgegaan in het sector overschrijdende initiatief Stichting Open, waar alle producenten en importeurs van elektrische apparaten aan meedoen.”
Morele verplichting
De manier waarop we naar duurzaamheid kijken is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. “Organisaties zien duurzaamheid niet meer als een ‘gunst’ aan de samenleving, maar als een morele verplichting. Het besef is ontstaan dat duurzaamheid een pijler is van een succesvolle organisatie. Kijken we naar de plannen op langere termijn, dan zijn de doelstellingen qua CO2-uitstoot bij de meeste overheden en grotere bedrijven scherp neergezet. Het aantal organisaties dat streeft naar CO2-neutrale bedrijfsvoering of zelfs het positief bijdragen aan de natuur is sterk gegroeid.”
Het besef is ontstaan dat duurzaamheid een pijler is van een succesvolle organisatie.
NLdigital heeft zich al vroeg ingezet voor het milieu, benadrukt Idink. “Onder de leden is er veel betrokkenheid bij nieuw beleid en worden onderzoeken, innovaties en ‘best practices’ gedeeld, zodat aangesloten leden meer inzicht krijgen hoe ook zij op een goede en realistische manier stappen kunnen zetten op het gebied van duurzaamheid. We sluiten aan bij thema’s vanuit bijvoorbeeld de UN, maar nemen ook actief deel aan het succesvolle MJA energieconvenant en het Klimaatakkoord. Daarnaast speelt digitale technologie een steeds belangrijker rol in het verduurzamen van andere sectoren, zoals de duurzame energievoorziening, mobiliteit en circulaire ketens.”
“Ik kan alleen maar mijn grootste waardering uitspreken voor de manier waarop duurzaamheid al in een vroeg stadium een belangrijke rol heeft gekregen binnen NLdigital. De opeenvolgende besturen en collega’s hebben ervoor gezorgd dat het thema met de maatschappelijke ontwikkelingen en de toenemende noodzaak is meegegroeid. Ook de afgelopen acht jaar hebben we met het team alle benodigde vrijheid en support gekregen om te komen waar we nu zijn.”
Uitdaging
Wat zijn de aandachtspunten op weg naar een klimaatneutrale sector in 2030? “De Stichting Open, met dus de belangrijke bijdrage vanuit NLdigital, streeft ernaar om alle sectoren zo goed en snel mogelijk te verduurzamen. Het terughalen van elektronische apparatuur, het zorgen voor goede recycling en daarmee ook het meetbaar maken van de inspanningen is de eerste stap. Daarnaast ligt er een grote verantwoordelijkheid bij bedrijven, en met name de grote producenten om verdere stappen te zetten naar meer circulariteit.”
Wat ik zelf als de grootste uitdaging zie is dat bedrijven en overheden nog niet heel concreet zijn over de invulling.
“Wat ik zelf als de grootste uitdaging zie is dat bedrijven en overheden vaak de bekende 2030- of 2050-doelstellingen communiceren, maar nog niet heel concreet zijn over de invulling. Als ik kijk naar mijn werkgever HP, dan is 21 jaar investering in duurzaamheid en verantwoording afleggen in jaarlijkse Duurzaamheidsrapporten een belangrijke basis voor het weten wat je kunt beloven en hoe je de beloftes kunt waarmaken. Want doelstellingen behaal je niet alleen door budget vrij te maken voor compensatie, maar ook door het transformeren van de organisatie.”