In deze uitgave komt een aantal fabrikanten aan het woord die eindklanten en resellers willen ontzorgen door een ‘allround’ totaal-pakket op het gebied van security te leveren. Maar net als in de schaatswereld zijn er naast allrounders ook specialisten. Hornetsecurity is zo’n specialist. Al vijftien jaar geleden begon de in Hannover gevestigde onderneming, toen nog onder de naam Anti Spam Europe, met het ontwikkelen van oplossingen die het zo belangrijke mailverkeer moeten beschermen – naast applicaties voor web-security en file-security. “Inmiddels hebben we meer dan 200 medewerkers in dienst die elke dag bezig zijn met de optimale bescherming van mailboxen en het mailverkeer”, vertelt Wilfred Schoonderbeek, Country Sales Manager bij Hornetsecurity. “Niet voor niets groeiden we in anderhalf decennium uit tot marktleider in de Duitstalige regio”, meldt Schoonderbeek niet zonder trots.
Al sinds 2007 kiest de onderneming voor een cloudoplossing – dat betekent dat Hornetsecurity de beide thema’s van deze uitgave van ChannelConnect, namelijk security en cloud, al geruime tijd adresseert.
Gevaar onderschat
Schoonderbeek wil in gesprek met de redactie eerst het belang van goede security voor het mailverkeer benadrukken: “Het aantal mailberichten groeit nog steeds: van 300 miljard mailtjes per dag nu naar afgerond 362 miljard berichten per dag in 2024.” Hierbij geeft de Country Sales Manager aan dat dit om de som van privé en zakelijke berichten gaat.
‘13% van alle privé-computers in Duitsland is met malware geïnfecteerd’
Eigenlijk weet iedere gebruiker dat lang niet alle mailtjes die in onze in-box belanden gewenst zijn. Ongewilde berichten bevatten helaas niet alleen ongewenste reclame, maar vooral ook vaak schadelijke bijlages of links. Veel mensen, ook IT-specialisten, onderschatten echter hoeveel schadelijke berichten dagelijks binnenkomen. Schoonderbeek: “Uit onderzoek door onze specialisten van het Hornetsecurity Security Lab, blijkt dat slechts 28% van de berichten als ‘clean’, dus onschadelijk voor de ontvanger beoordeeld wordt.”
Spam maakt meer dan 50% van al het e-mailverkeer uit en is de meest indringende manier voor cybercriminelen om malware en virussen in bedrijfssystemen te introduceren. Maar er is niet alleen het gevaar van besmetting met ransomware, spy-ware of een cryptominer, belangrijke workflows kunnen ook worden verstoord door de vervelende stroom van ongewenste e-mails.
Het is dus zaak zich tegen de meer dan 70% van de berichten te wapenen die de bedrijfscontinuïteit kunnen bedreigen. Hornetsecurity, dat nog steeds in Hannover gevestigd is, detecteert met Advanced Threat Protection CEO-fraude, phishing en aanvallen waarbij gebruik wordt gemaakt van nieuwe soorten mal-ware.
Partnerstrategie
Hornetsecurity, dat zowel aan een groot aantal MKB-klanten als aan multinationals levert, werkt intensief samen met partners, en introduceerde daarvoor nog onlangs een vernieuwd partnerprogramma. “Partners zijn voor ons heel belangrijk als oren en ogen in de markt en als verlengstuk voor onze eigen operatie. Samen met hen willen we bestaande klanten loyaal houden en daarnaast nieuwe klanten voor ons winnen.” Bij het onboarden van nieuwe eindklanten werkt Hornetsecurity niet alleen nauw samen met de resellers, maar zeker ook met de distributeurs, zoals CloudLand in Zoetermeer. Die intensieve relatie binnen deze driehoek geldt ook voor het aanbieden van trainingen. “Soms trainen wij resellers, soms gebeurt dat op de locatie van de distributeur.”
‘Partners zijn voor ons heel belangrijk als oren en ogen in de markt’
De oplossing van Hornetsecurity is eenvoudig te managen voor de partner, geeft Schoonderbeek als een van de aantrekkelijke factoren van de security-omgeving. “Het maakt voor de partner in feite niet uit of hij honderd of honderdduizend berichten per dag moet verwerken voor zijn eindklant.” Juist deze eenvoud wordt door veel resellers geroemd – naast het feit dat het product indien gewenst door de partner ook white-label kan worden aangeboden.
Blijf alert!
Ondanks het enorme aantal ongewenste mail-berichten dat op de inbox van gebruikers wordt afgevuurd, weet de oplossing van Hornetsecurity al 67% van de mailtjes te blokkeren voordat ze de mailserver bereiken. Deze filtering is mogelijk doordat het systeem de berichten al op grond van verschillende factoren als schadelijk of ongewenst weet te classificeren.
In juni van dit jaar analyseerde het Hornetsecurity Security Lab welke schadelijke berichten het meest voorkomen. Op de eerste plaats, met bijna 58% van de berichten, bevinden zich de mails die met behulp van een zwarte lijst al op voorhand als spam geclassificeerd kunnen worden. Met 12% bevinden e-mails die proberen de mailserver van Hornet security als Open Relay te gebruiken zich op de tweede plaats. Op de derde plaats vinden we met 5,9% mails waarbij Hornetsecurity geen correct afzenderadres kan vaststellen. Cybercriminelen proberen op die manier hun identiteit te verbergen of zich als iemand anders voor te doen.
Hoewel een groot gedeelte van de schadelijke berichten geblokkeerd kan worden, moeten gebruikers alert blijven. Cybercriminelen vinden immers steeds weer nieuwe wegen om schadelijke berichten op het beeldscherm van gebruikers te krijgen.
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect 6 – 2020]