Toegegeven, DECT bestaat al lang. In zekere zin was het de opvolger van de zogenoemde ‘pieper’, een eenrichting communicatiesysteem waarmee alarmeringen doorgegeven konden worden. Zo waren bijvoorbeeld patiënten in het ziekenhuis in geval van nood in staat een zorgmedewerker op te roepen.
De wereld van draadloze communicatie heeft de afgelopen decennia een ongekende evolutie doorgemaakt. Terwijl smartphones en wifi-technologieën de voorpagina’s domineren, en het opnieuw uitstellen van de 5G-veilingen alle aandacht krijgt, blijft er een stille, betrouwbare kracht bestaan in het communicatielandschap: DECT.
Europese oorsprong
De DECT-standaard werd vastgelegd in maart 1992. De eerste producten waren in 1993 beschikbaar. DECT wordt in alle Europese landen gebruikt. In eerste instantie was het een Europees initiatief en stond DECT voor “Digital European Cordless Telecommunications”. Door het grote succes van de standaard namen ook niet-Europese landen die over. Op dat moment werd de betekenis van DECT gewijzigd in ‘Digital Enhanced Cordless Telecommunications’. Buiten Europa wordt deze standaard nu ook vooral gebruikt in Azië, Australië en Amerika.
De ontwikkeling van DECT begon in Europa als reactie op de groeiende vraag naar draadloze telecommunicatie. Voor consumenten in Nederland staat DECT vooral bekend als de technologie achter draadloze huistelefoons, maar de standaard wordt lang niet alleen in thuisomgevingen ingezet.
DECT bracht verschillende voordelen met zich mee ten opzichte van zijn voorgangers, zoals analoge draadloze telefoons. Het bood een betere geluidskwaliteit, verbeterde beveiliging en bezat het vermogen om meerdere apparaten op één basisstation aan te sluiten. Dit maakte het ideaal voor huishoudens en zakelijke omgevingen.
Huidige toepassingen van DECT
Draadloze huistelefoons zijn nog steeds een veelgebruikte vorm van communicatie in Nederlandse huishoudens. DECT-telefoons bieden betrouwbare en storingsvrije gesprekken, en ze worden vaak geleverd met extra functies zoals antwoordapparaten, nummerherkenning en intercoms. “We weten dat het belang van vaste-lijn telefonie afneemt,” zegt Eric van Uden, Country Manger Nederland bij AVM, een telecomfabrikant die DECT nadrukkelijk ondersteunt en de technologie toepast in zijn oplossingen. “Maar het aandeel van DECT is nog steeds groot.” Dat geldt vooral voor zakelijke omgevingen, zoals ziekenhuizen, kantoren en hotelpersoneel.
Daarbij profiteren gebruikers van het grote bereik van DECT, de storingsvrije ontvangst en de lange batterijduur. Industriële omgevingen profiteren met name van het grote bereik van DECT-apparatuur en het feit dat DECT een heel veilige communicatie mogelijk maakt.
DECT is zeer betrouwbaar
De betrouwbaarheid en dekking maken DECT zeker in zakelijke omgevingen een sterke technologie. DECT-technologie staat bekend om zijn betrouwbaarheid. Het levert heldere spraak en minimale interferentie, wat essentieel is voor telefonische communicatie, vooral in noodsituaties. “In vergelijking met wifi valt op dat DECT een gereguleerde band is,” geeft Van Uden aan. “Dat betekent dat je binnen die bepaalde frequentie alleen maar DECT mag gebruiken.” Bij Wifi daarentegen worden zogeheten ISM-banden, wat staat voor Industrial Scientific and Medical niet exclusief gehouden. Van Uden: “Daar kun je naast wifi ook andere technologie gebruiken. Om die reden moet je veel meer doen in de vorm van protocollen om storingen te voorkomen. DECT is heel stabiel en robuust, wat zeker in noodsituaties van groot belang is.” Het bereik van DECT is daarbij zowel binnen gebouwen als in de directe omgeving buiten uitstekend.
DECT-telefoons maken gebruik van versleutelingstechnologie om gesprekken te beveiligen, geeft Van Uden aan. Dit is van cruciaal belang voor bedrijven en particulieren die waarde hechten aan de privacy van hun communicatie.
Nieuwe toepassingen voor DECT-technologie
Hoewel DECT een bewezen technologie is met tal van voordelen, staat het niet stil. Er zijn voortdurende ontwikkelingen en verbeteringen in DECT-technologie. Een voorbeeld hiervan is CAT-iq (Cordless Advanced Technology – internet and quality), een standaard die DECT-technologie combineert met internetprotocollen. Dit voor meer geavanceerde diensten zoals HD-telefonie en multimedia-overdracht.
“Bovendien wordt DECT door veel fabrikanten, waaronder AVM ingezet voor home automation.” Op de vraag waarom dat niet ook via Wifi kan antwoord Van Uden. “De belangrijkste reden daarvoor is energie-efficiency, in combinatie met het grote bereik.”
DECT blijft kortom een relevante en betrouwbare technologie voor draadloze communicatie in Nederland. Het is nog lang niet uitgespeeld. Ook Gigaset heeft aangegeven de ontwikkeling van DECT-apparatuur voort te zullen zetten.