Met de opkomst van het hybride werken tijdens en na de pandemie, stond Tony’s Chocolonely voor een nieuwe uitdaging. “Voorheen was er weinig behoefte aan videoconferenties omdat de meeste medewerkers op kantoor werkten. Wij ontdekten al snel dat ons oude systeem niet voldeed aan de nieuwe behoeften van videoconferencing in een hybride werklandschap”, zegt Feike van der Werf, IT Manager bij Tony’s Chocolonely.
“Wij hebben samen met Yealink Tony’s Chocolonely bijgestaan bij het vinden van een geschikte videoconferencing oplossing, op het moment dat de behoefte aan meer en betere systemen ontstond”, vertelt Ricky Ong, productmanager bij Lydis. “En niet voor niets: hybride werken is niet meer weg te denken uit de werkcultuur. De oplossingen waarmee gewerkt worden zijn essentieel in de manier waarop medewerkers functioneren.”
De zoektocht naar de juiste oplossing
“Wij wisten niet welk systeem het beste bij ons zou passen. Lydis kwam als geroepen”, vervolgt Van der Werf. Na een grondig onderzoek van meerdere merken en systemen koos het bedrijf voor de Yealink-oplossingen bij Lydis. Lydis nam de tijd om te begrijpen wat Tony’s Chocolonely echt nodig had en presenteerde vervolgens een op maat gemaakte oplossing met de gewenste functionaliteiten: de Yealink videoconferentie-systemen.
Van der Werf kijkt terug op het eerste contact met Lydis: “Tijdens onze eerste gesprekken bleek al dat we een goede klik hebben met Lydis en de mensen die er werken.” Lydis’ klantgerichte benadering en kennis zorgden voor een succesvolle samenwerking die voldeed aan de wensen en behoeften van Tony’s Chocolonely: de interne specialisten van Tony’s Chocolonely kregen uitgebreid informatie over de oplossingen. Ook was de reseller-partner die de implementatie verzorgde goed ingespeeld op de situatie. “Tijdens elk moment van het project stonden Lydis en Yealink voor ons klaar en werd er snel en flexibel op onze wensen en vragen gereageerd.”
Technologie en gebruiksgemak
Lydis heeft niet alleen geholpen bij het selecteren van de juiste apparatuur, maar heeft ook een Yealink-proefopstelling opgezet. Deze proef was zo succesvol dat het leidde tot aankoop van verschillende systemen, die meteen goed bevielen, aldus Van der Werf. “Een van de grootste voordelen van de nieuwe Yealink-systemen is de gebruiksvriendelijkheid. Wanneer iemand een vergaderruimte binnenkomt, kan hij eenvoudig op een touch panel drukken om een meeting te starten. Andere collega’s kunnen moeiteloos deelnemen, of ze nu in de ruimte zijn of op afstand inbellen vanaf verschillende apparaten.”
De door Tony Chocolonely gekozen Yealink-oplossingen zijn overal in hun pand te vinden. Dit varieert van de Yealink A10 Meetingbar, speciaal ontworpen voor kleinere vergaderruimtes, tot de Yealink MVC960 voor grotere zalen uitgerust voor Microsoft Teams-conferenties. Daarnaast ook het Yealink Meetingboard: het ultieme smartboard voor succesvolle en interactieve samenwerking. Deze systemen zijn uitgerust met 4K-camera’s, hoogwaardige luidsprekers en diverse AI-functionaliteiten. De IT Manager van Tony’s Chocolonely zegt dat de gebruikers enthousiast zijn over het feit dat degene die spreekt automatisch groot in beeld wordt gebracht. Dit alles draait op Microsoft Teams-platform in combinatie met Yealink hardware. Gebruikersaccounts voor Teams, evenals video- en audiogegevens van vergaderingen, zijn allemaal opgeslagen in de beveiligde omgeving van Microsoft. Dit maakt de oplossingen zowel veilig als betrouwbaar.
Service na levering
Eén van de productmanagers van Lydis bezocht na de installatie het kantoor van Tony’s Chocolonely opnieuw, dit keer om te verzekeren dat alles naar wens functioneerde en aanvullend technisch advies te verschaffen.
Oog op de toekomst: expertise en partnerschap
“Dagelijks voeren we tientallen adviesgesprekken met bedrijven en organisaties die hybride werken willen faciliteren,” zegt Ricky Ong, productmanager bij Lydis. “Wij gaan als expert op het gebied van hybride werken het gesprek aan met de klant, stellen vragen, luisteren naar de wensen, duiken diep in de behoeften van de klant, denken mee en dagen uit: hoe zien jullie dit voor je? En hebben jullie daar al over nagedacht? Vervolgens geven we advies, houden we een inspiratiesessie en draaien een proof of concept. Uiteraard werken we daarbij nauw samen met onze leveranciers aan de ene kant en onze resellers-partners aan de andere kant. Zo komen we tot de optimale oplossing voor de klant.”