We bouwen al 39 jaar lang bruggen tussen vraag en aanbod,” vertelt Petra Claessen, voorzitter van BTG. “In co-creatie verbinden we dagelijks de vraag vanuit onze gebruikers (de leden) en spelen deze door naar onze Solution Partners, die marktimperfecties oplossen. De belangen van onze leden staan hierin centraal.”
Kijken we specifiek naar duurzaamheid, dan zijn er verschillende initiatieven waar BTG aan meedoet, legt Claessen uit. “We zijn aangesloten bij de NL Coalitie Duurzame Digitalisering, waar we ook zitting hebben in het zogeheten Koepelberaad. We kijken daarbij vooral naar het algemeen belang voor Nederland en ook wat meer specifiek naar het belang van de bij BTG aangesloten Leden en Solution Partners.”
Sinds enkele jaren is BTG ook actief betrokken als partner bij de Green Innovation HUB, opgericht door de Gemeente Almere, VodafoneZiggo en de Provincie Flevoland. Want ook opschaling van digitale innovatie is volgens BTG cruciaal voor een duurzame samenleving.
We zijn aangesloten bij de NL Coalitie Duurzame Digitalisering
Duurzame digitalisering
Om de zienswijze van de branche op het gebied van duurzame digitalisering kracht bij te zetten gaat BTG de dialoog aan met overheid, de politiek, het bedrijfsleven en de wetenschap. “We werken vanuit co-creatie met tal van partijen, zoals in de ‘Tech Denk Tank’ waarin acht branches verankerd zijn. Eind 2023 hebben we een manifest aangereikt bij de toenmalige minister van EZK, Micky Adriaansens. Als BTG wilden we samen met onze leden en partners een Nationaal Debat over Digitalisering aanzwengelen.”
Inmiddels heeft dat debat plaatsgevonden, publiekelijk bij Nieuwspoort, vanuit iPoort, waarvan Claessen duovoorzitter is. Onderwerpen die daar aan de orde kwamen waren onder meer digitale infrastructuur, nieuwe Europese wetgeving, artificial intelligence, de arbeidsmarkt, cybersecurity, digitale overheid, digitale economie en digitale inclusiviteit.
“Met politici hebben we aan de hand van stellingen de discussie gevoerd over deze punten. Het is echt belangrijk dat wij als brancheorganisatie de dialoog aangaan met politici en overheid. Zo kunnen we invloed blijven uitoefenen op het te voeren beleid door de overheid. Het is reeds bekend, via de Eerste Kamer, hoe de samenstelling van de Vaste Kamercommissie voor Digitalisering eruit gaat zien.”
Claessen ziet dit als dé kans om als marktpartijen en branches en dus ook als BTG een stem hierin te krijgen.
Het is echt belangrijk dat wij als brancheorganisatie de dialoog aangaan met politici en overheid
Serieus genomen
BTG wordt gelukkig bij de beleidsplannen van de overheid als een serieuze partner gezien, vertelt Claessen. “Het komt steeds vaker voor dat de uitkomsten van onze consultatierondes, die we op verzoek van EZK en RDI uitvoeren in onze directe achterban, de Tweede Kamer haalt. Onze mening telt duidelijk mee in de afwegingen die de Tweede Kamer maakt op het vlak van continuïteit en het frequentiebeleid. BTG wordt ook meer en meer gevraagd om advies te leveren op het vlak van IT-technologie. Ook het geven van een zogenaamde ‘second opinion’ komt steeds vaker voor. Op beide punten willen we meer in gaan zetten, met als doel om meer te kunnen betekenen voor onze leden.
BTG wordt ook meer en meer gevraagd om advies te leveren op het vlak van IT-technologie
Internationaal
BTG is ook internationaal steeds meer actief. Sinds het najaar van 2023 werkt de vereniging nauw samen met EUWENA (European Users Wireless Enterprise Network Association), waar Claessen de rol van vicepresident ten behoeve van de ‘Users’ heeft. “Verder hebben we binnen BTG de INTUG (International Telecom User Group) geborgd, waarvan we het voorzitterschap voeren. EUWENA, INTUG en onze eigen KMBG Groep, vormen samen de brugfunctie naar Mission Critical & Business Critical, zowel in de nationale context als internationaal.”
In november is BTG weer de strategische partner van de Nederlandse missie naar de Smart City Expo in Barcelona. “Daar presenteren we ons in nauwe samenwerking met het ecosysteem van de groeifondsaanvraag DMI, Future City Foundation, RVO en de Green Innovation HUB, het Nederlandse netwerk rondom duurzame en slimme steden. Dit ook in combinatie met aanwezige Solution Partners van BTG.”
Daarnaast zet BTG zich met tal van partners in voor het Future Network Services (FNS) traject. “In het consortium van FNS voert BTG mede de regie over de diverse inhoudelijke evenementen die worden georganiseerd voor en door de partners van FNS.” Het meedoen in dergelijke samenwerkingsverbanden geeft volgens Claessen aan dat BTG inmiddels een zichtbare plaats heeft veroverd in de markt.
BTG Services
Ook de via BTG aangeboden diensten en producten voor leden, onder de naam BTG Services, richten zich steeds meer op duurzaamheid. BTG doet dit al bijna 30 jaar, eerst onder de naam TGG, bedoeld om krachten te bundelen op het gebied van inkoop. Zo is er de dienst Telecom Expense Management waarmee BTG haar leden ontzorgt op het gebied van telecomdiensten en facturatie. Verder zijn er sms-diensten voor onder meer luchtvaartmaatschappijen, notarissen, ziekenhuizen en andere verticale markten. Ook is er de BTG-webshop met een diep assortiment devices, en de tak consultancy, voor het detacheren en werven van personeel.