Het afbouwen van ISDN- en PSTN-netwerken is een belangrijke katalysator voor de overstap naar cloudgebaseerde UC. In Nederland zijn ISDN1/2–lijnen al sinds 2019 uitgefaseerd, en ook in andere landen verdwijnen tra-ditionele vaste telefonielijnen in hoog tempo. Door de voortvarendheid van Nederlandse providers zou je denken dat deze overgang allang voltooid is, maar het tegendeel is waar. In Duitsland is Deutsche Telekom bezig met de laatste fasen van de uitfasering van analoge lijnen en ISDN-varianten (zoals ISDN-Anlagenanschluss). Bij Proximus in België is de migratie van PSTN/ISDN-lijnen nog in volle gang en BT in het Verenigd Koninkrijk heeft aangekondigd dat de PSTN- en -ISDN-netwerken pas dit jaar volledig worden afgeschakeld.
De ontwikkelingen dwingen bedrijven om na te denken over hun telefonie-infrastructuur. De laatste jaren zijn al veel organisaties overgestapt naar een VoIP-oplossing, al dan niet gekoppeld aan hun eigen telefooncentrale (PBX). Voor wie een stap verder wil gaan, is het logisch om de telefonie niet alleen ‘IP-based’ te maken, maar direct te integreren in een compleet UC-platform. De lokale telefooncentrale gaat eruit (of wordt geminimaliseerd), en telefonie-functie komt beschikbaar als cloud-service.
Cloud PBX en UC
De vervanging van de ‘klassieke’ hardware-telefooncentrale door een virtuele centrale in de cloud wordt meestal ‘Cloud PBX’ genoemd. Bedrijven beheren hun nummers, belplannen en gebruikers niet meer op locatie, maar doen dat in een online portal. Het beheer wordt er overzichtelijk van en de kosten zijn een stuk lager dan bij on-premises hardware en onderhoud.
Maar de echte meerwaarde krijg je wanneer een Cloud PBX onderdeel is van een breder UC-platform. Waar telefonie vroeger een totaal gescheiden kanaal was, bundelt UC spraak, videoconferencing, chat-berichten, bestandsdeling en eventueel zelfs CRM in één oplossing. Medewerkers hoeven niet meer te schakelen tussen diverse applicaties. Denk bijvoorbeeld aan het starten van een videogesprek vanuit een chatgesprek, of het direct delen van documenten tijdens een telefoongesprek.
Het biedt meteen een mooie kans om je communicatie-strategie (of die van jouw eindklanten) toekomst-bestendig in te -richten. Nieuwe functionaliteiten, -zoals AI-assistentie, automatische -transcribering van gesprekken of sentiment-analyse, kun je met een cl-oud- -en UC–aanpak veel sneller implementeren dan in een traditionele telefooncentrale.
Operator Connect en Direct Routing
Microsoft Teams is een van de bekendste UC-platforms in de zakelijke markt. Voor het koppelen van externe telefonie aan Teams zijn er twee belangrijke routes: Operator Connect en Direct Routing. De eerste is een koppelmethode waarbij Micros-oft en geselecteerde telecomoperators samenwerken en waarbij mobiele nummers rechtstreeks in Teams worden gekoppeld. Als bedrijf wijs je mobiele nummers toe aan gebruikers. De operator regelt de technische kant en zorgt voor de kwaliteit van de spraakverbinding.
Bij Direct Routing gebruikt de organisatie een eigen Session Border Controller (SBC) of een SBC-dienst van een partner. Daarmee kunnen ook bestaande SIP-trunks of legacy–systemen aan Teams worden gekoppeld. Direct Routing biedt meer controle en maatwerk, maar vraagt ook meer technische kennis.
Zulke ontwikkelingen laten goed zien hoe telecom en moderne UC-software steeds verder naar -elkaar toe kruipen. Het gaat allang niet meer alleen om belminuten en gesprekskosten, maar om geïntegreerde diensten met audio, video en chat in één interface. Voor managed serviceproviders en tele-comresellers betekent dit nieuwe mogelijkheden: van het simpelweg verkopen van ‘telefoonlijnen’ naar het aanbieden van compleet beheerde communicatiesuites.
Quality of Service
De overstap naar cloudgebaseerde UC en VoIP-telefonie vraagt ook om voldoende aandacht voor netwerkcapaciteit en kwaliteit van de verbindingen. Spraak en video zijn gevoelig voor jitter en latency, dus stabiele (glasvezel)verbindingen en een goed ingerichte QoS zijn belangrijk. Soms is een aparte VLAN of SD-WAN-oplossing nodig om dit real-time verkeer voorrang te geven.
Security is een belangrijk issue. Spraak, chat en video via een cloudplatform betekent dat potentieel gevoelige data in externe datacenters terecht komt. Je wilt dan zeker weten dat deze data goed beveiligd is en voldoet aan de AVG. Dat kan grotendeels worden opgelost met encryptie tijdens transport en -opslag, sterke authenticatie (bij voorkeur multifactor) en heldere afspraken over dataretentie.
Gebruikersadoptie is een ander -cruciaal element. Niet iedereen staat meteen te juichen als de ‘oude vertrouwde’ telefooncentrale verdwijnt. Zorg voor een goed verandertraject voor je klanten en biedt even-tueel training aan. Dat maakt de kans groter dat medewerkers de nieuwe mogelijkheden van UC omarmen. Het gaat erom dat videogesprekken, chat en het delen van bestanden in één omgeving zo snel mogelijk als vanzelfsprekend worden gezien in de dagelijkse workflow.
Nog altijd actueel
De integratie van PSTN/ISDN met cloudgebaseerde UC-platforms is, ondanks de indruk dat ‘iedereen allang gemigreerd’ zou zijn, nog altijd actueel. Wereldwijd is de uitfasering van traditionele netwerken in verschillende fasen, en zelfs in Nederland zijn er nog bedrijven die niet volledig overgestapt zijn. Daarnaast is een eenvoudige -migratie naar VoIP lang niet hetzelfde als een echte UC-transformatie, waarbij telefonie en andere communicatiekanalen volledig worden gebundeld tot één platform. Deze is niet alleen noodzakelijk (vanwege de afbouw van PSTN/ISDN), maar vooral strategisch interessant: wie nu investeert in een toekomst-bestendig UC-platform legt de -basis voor betere communicatie en een hogere productiviteit op de lange termijn.
Tips voor een succesvolle migratie naar cloud-UC
1. Maak een inventarisatie – Breng precies in kaart welke nummers, toestellen en speciale toepassingen (fax, alarmsystemen) nog op PSTN of ISDN draaien. Zo voorkom je verrassingen bij het omzetten.
2. Check je netwerk – VoIP en videoconferencing vragen een flinke bandbreedte en stabiele verbindingen. Overweeg QoS-instellingen of een aparte VLAN voor je real-time verkeer.
3. Kies de juiste oplossing – Een volledig Cloud PBX-model, of telefonie direct in een UC-platform geïntegreerd zoals Microsoft Teams of Webex.
4. Zorg voor acceptatie – Train medewerkers, laat ze experimenteren en toon de voordelen van uniforme communicatie.
5. Bewaken en optimaliseren – Blijf prestaties meten, voer regelmatig
updates uit en evalueer of extra functionaliteiten zoals AI nuttig zijn.