Betronic is een ontwikkelaar van elektronica,” legt Johan Vonk, CCO van Betronic, uit. “We ontwikkelen niet alleen hardware, maar we zorgen ook voor de embedded software en het totale productontwerp. We -kunnen van alles bieden, van de PCB’s tot de volledige productie van het eindproduct.” Betronic heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam en vestigingen in zowel -China als Nederland. Het bedrijf richt zich op het ontwikkelen van op maat gemaakte elektronische oplossingen voor diverse markten, waar-onder de HVAC–industrie (verwarming, ventilatie en airconditioning), de IoT–sector en e-tech.
Waar Betronic sterk in is, legt Vonk uit, is in het aangaan van de uitdaging bij klanten, die ontstaat wanneer er nog geen bestaande oplossing beschikbaar is. “Wij ontwikkelen deze oplossingen samen met de klant. Van het in kaart brengen van de vereisten tot en met de uiteindelijke productie.” Dit proces is intensief en Betronic wil hiermee graag een sleutelrol spelen in het vormgeven van technologieën die de toekomst van energieverbruik en -beheer bepalen.
Een van de meest opvallende projecten waaraan Betronic momenteel werkt, is de samenwerking met Quatt, specialist in duurzame verwarmingssystemen. “Quatt heeft de ambitie om de overstap naar gasloze woningen te versnellen door hybride warmtepompen aan te bieden die via IoT met de gebruiker communiceren,” vertelt Luke Otto, head of product bij Quatt. “Betronic speelt een belangrijke rol in dit proces door de hardware van de systemen te ontwikkelen, waaronder de behuizing van de warmtepomp en de integratie van de benodigde elektronica.”
Betrouwbare connectiviteit
“Quatt wilde gegevens van de warmtepomp op afstand uit kunnen lezen en de pomp op afstand bedienen,” vertelt Vonk. “Dit vereiste niet alleen de juiste hardware, maar ook betrouwbare connectiviteit. Dat is waar Odido in beeld kwam.”
Betronic heeft in samenwerking met Quatt een oplossing ontwikkeld die het mogelijk maakt om de warmtepomp op afstand te monitoren en te bedienen via de ‘Commander-in-Chief’ (CiC), een platform dat alle klimaatbeheersingssystemen in een woning aanstuurt. Dit maakt de warmtepomp onderdeel van een breder ecosysteem waarin de consument volledige controle heeft over het energieverbruik.
Een uitdaging bij de ontwikkeling van slimme verwarmingssystemen zoals de hybride warmtepomp van Quatt is de connectiviteit. “Wifi kan onbetrouwbaar zijn, vooral in huishoudens met veel apparaten en een instabiele verbinding,” legt Otto uit. Daarom koos Quatt, in samen-werking met Betronic, voor een sim-oplossing, die de warmtepomp onafhankelijk maakt van -lokale net-werken. Odido werd hierbij gekozen als partner voor de -mobiele connectiviteit.
“Wat Quatt en Betronic nodig -hadden, was een betrouwbare en veilige verbinding, ook als de wifi–verbinding instabiel is,” reageert Thijs van de Sande van provider Odido. Hij vertelt dat IoT simkaarten In eerste instantie werden ingezet als onderdeel van de back-up-voor-ziening. “Maar inmiddels worden ze steeds vaker als primaire verbinding gebruikt.” Dit sluit volgens hem aan bij bredere trends in de markt waarin apparaten steeds meer softwaregestuurd zijn en connectiviteit een integraal onderdeel vormt van hun werking.
“Met de sim-oplossing van Odido blijft de warmtepomp altijd verbonden, wat cruciaal is voor de werking van de systemen.” Dankzij deze oplossing kan Quatt zijn warmtepompen op afstand monitoren en ook firmware-updates door te voeren.
Flexibele provider
Odido’s rol is essentieel in dit geheel, zegt Vonk. Hij legt uit dat de provider veel flexibiliteit biedt, vooral in de prototypefase. “De meeste providers willen je geen kleine aantallen simkaarten leveren voor tests,” legt Vonk uit. “Maar Odido werkt met ons samen om de nodige hoeveelheden te leveren, zelfs als we in de beginfase van een project zitten.
“De samenwerking tussen Betronic, Quatt en Odido toont hoe IoT kan worden ingezet om duurzame energieoplossingen betrouw-baar en gebruiksvriendelijk te maken, is de constatering van Van de Sande van Odido. ”Een van de belangrijkste voordelen van de integratie van IoT in de warmtepompen van Quatt is de mogelijkheid om continu data te verzamelen en te analyseren. Dit stelt Quatt in staat om zijn systemen voortdurend te verbeteren en zelfs voorspellingen te doen over het energieverbruik van huishoudens.”
“Door de data van de warmte-pompen te verzamelen, kunnen we de prestaties van elk systeem verbeteren,” zegt Otto van Quatt. “Dankzij de gegevens kunnen we voorspellen wanneer het systeem extra ondersteuning nodig heeft of wanneer er onderhoud moet worden gepleegd.”
Betronic is ook sterk betrokken bij dit proces door het ontwikkelen van de hardware die de gegevens van de warmtepomp verzamelt en, via het netwerk van Odido verzendt. Het platform dat Quatt gebruikt voor deze gegevensanalyse is ontwikkeld door Quatt zelf, maar zonder de verbinding van Odido zou dit systeem niet zo effectief kunnen werken.
Sleutelrol voor technologie
De integratie van IoT in systemen zoals hybride warmtepompen is niet alleen een technologische vooruitgang, maar draagt ook bij aan de bredere transitie naar een duur-zamer energieverbruik. “We streven ernaar om 3 miljoen huishoudens te helpen met de transitie naar duurzame energie tegen 2030,” zegt Otto van Quatt. “En technologie speelt hierbij een sleutelrol. Dankzij de samenwerking met Betronic en Odido kunnen we het leven van de consument makkelijker maken, terwijl we bijdragen aan de verduur-zaming van Nederland.”