Bedrijven zien steeds meer in hoe belangrijk het is dat moderne middelen zoals Teams makkelijk kunnen communiceren met de meer traditionele communicatie zoals telefonie, contactcenters en berichtendiensten. Om de koppeling te vereenvoudigen, heeft oneCentral de Voice365 Bridge ontwikkeld. Deze dienst voor partners is ontworpen om de integratie van Microsoft 365 en Teams met vaste en mobiele telefonie mogelijk te maken.
Koppelingen
Met Voice365 kunnen bedrijven ook koppelingen leggen tussen Teams en andere applicaties, zoals een receptiebedienpost en compliance recording. Deze integratie is volgens Marius Savelbergh van oneCentral vooral waardevol voor Microsoft Partners, omdat organisaties nu medewerkers makkelijker naar Teams kunnen laten bellen en gebeld worden. “Bij oneCentral zijn we ervan overtuigd dat het implementeren van telefonie een andere expertise vereist. Daarom hebben we deze brug tussen de bestaande en de nieuwe omgeving voor resellers en partners gebouwd.”
Voice365 Suite
oneCentral ontwikkelde Voice365 binnen het Microsoft-domein van hun klanten om meerdere wensen in te kunnen vullen. “Partners kunnen zelf klanten in de portal aanmaken en beheren”, legt hij uit. “Ook kunnen ze er rechtstreeks een bestaande telefonie-omgeving aan koppelen zodat de Teams-gebruikers direct aan de slag kunnen. Omdat de ontwikkelingen heel snel gaan, zijn we continu in overleg met klanten en partners over wat zij missen in de Microsoft-omgeving. Mogelijk kunnen we die dan ook als add-ons bieden. We denken altijd vanuit samenwerking met marktpartijen.”
Samenwerking markt
ICT-dienstverleners en -resellers kunnen al 15 jaar terecht op het platform van oneCentral waarop ze telefonie en communicatiediensten aan bedrijven en organisaties kunnen aanbieden. Het bedrijf heeft zich altijd onafhankelijk opgesteld, maar ziet ook dat Microsoft-diensten in de lockdowns een enorme vlucht hebben genomen. Microsoft-partners en PBX-leveranciers worstelen volgens Savelbergh momenteel met het leveren van de combinatie van telefoniediensten (met traditionele functionaliteit) en nieuwe toepassingen vanuit de desktop-benadering (Microsoft Teams).
“Daarom helpen we partners met gezamenlijke oplossingen voor hun eindklanten. Microsoft-partners willen graag naast alle moderne features op het Microsoft-platform ook telefonie aanbieden. En vice versa willen PBX-aanbieders en resellers van vaste en mobiele telefonie ook profiteren van de mogelijkheden van bijvoorbeeld Teams. Via het oneCentral platform kan dat onder een eigen label met onze connectiviteit, netwerkdiensten en support. Ze willen hun oplossingen niet vervangen door Microsoft 365 maar het liefst integreren met telefonie. Daarin spelen we met Voice365 dus een rol.”
Gefaseerde migratie
De meeste organisaties die momenteel willen overstappen naar de telefoniediensten van Teams willen dat gefaseerd doen. “Dus geen big bang”, legt Savelbergh uit. “De Bridge is bij uitstek geschikt voor die bedrijven, want hiermee gedraagt een Teams-client zich feitelijk als endpoint of softphone via een SIP-trunk. Organisaties kunnen dus per gebruiker of per afdeling migreren naar Teams Calling. Ook kunnen eindgebruikers allerlei devices, zoals een deurintercom, paging systeem of multicell DECT-netwerk, gewoon achter de oude telefonieomgeving blijven gebruiken en door middel van de Voice365 Bridge integreren met Teams.”
Rol partners
Dit type implementaties kan echter complex zijn. Teams biedt natuurlijk videoconferencing en sinds enige tijd ook telefonie, maar er is veel meer mogelijk. Hoe gaan bedrijven daarmee om? Bij het beantwoorden van die vraag is volgens Savelbergh duidelijk een rol weggelegd voor kanaalpartners. Het zijn volgens hem kansen om klanten te ondersteunen. “Ik snap dat ook het kanaal zoekende is, maar in het nieuwe normaal gaan mensen echt niet meer zo massaal als vroeger terug naar kantoor. Niemand kan ontkennen dat werken anders gaat worden. Deze veranderingen gaan gewoon komen.”
Daarom probeert oneCentral de afwachtende houding van resellers te doorbreken. Hij adviseert hen dan ook met klem in te zetten op tools voor klanten. “Praat met hen over applicaties die toegevoegde waarde bieden aan het werk van klanten. Moderne netwerken bieden die mogelijkheden. Ga de dialoog aan en bepaal waar je als partner het verschil maakt. Voor veel klanten is Teams niet ‘one-solution-fits-all’ want het is als propositie immers geen ‘af’ product. Maar het drukt medewerkers wel in een stramien en het bepaalt welke endpoints voor hen het prettigste werken. Er zijn veel scenario’s om die mogelijkheden te koppelen. Klanten rekenen daarvoor op ondersteuning van hun partners.”
Voor resellers die deze adviesrol pakken, zie ik een mooie toekomst
Mooie toekomst
Hierdoor zit de meerwaarde van partners volgens Savelbergh heel nadrukkelijk in hun adviserende rol. “Tip 1 blijft: eerst organiseren, dan automatiseren. Nu wordt het automatiseren van de communicatie aan bedrijven opgedrongen. Het staat er. De vraag hoe ze dit gaan organiseren, is nu dus aan de orde”, aldus Savelbergh. “En juist die dienstverlening van partners is interessant, ook omdat de inkomsten recurring zijn. Het partnerkanaal moet zich gaan realiseren dat het hun rol is om ervoor te zorgen dat bedrijven niet alleen de beste oplossing kiezen, maar ook dat ze die oplossing gaan gebruiken. Als resellers en ICT-dienstverleners die adviesrol kunnen pakken, voorzie ik een heel mooie toekomst voor het kanaal.”
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in Telecom & VoIP Dossier 2021]