De integratie van video in het werkproces is al jaren gaande. De thuiswerkrevolutie, aangejaagd door de COVID-19-pandemie, heeft dat proces echter enorm versneld. “Nu werkt iedereen thuis, en later krijgen we een hybride werkomgeving”, zegt De Vos. “Maar ongeacht de precieze vorm, video is steeds meer geïntegreerd in het werkproces.” Het gaat dan niet alleen om de interne processen, waarbij medewerkers en managers contact houden en door video efficiënter vanaf verschillende locaties kunnen communiceren. “Het is niet meer iets dat vooral intern is, maar het wordt ingezet tussen klanten, vendoren en partners, en ook in de communicatie met consumenten. Denk bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg, waar patiënten op deze manier consult op afstand met een arts kunnen afnemen. Video wordt steeds meer een need-to-have.”
Nieuwe workflows
Die groei in populariteit is ook logisch: communicatie die louter over audio loopt, is voor sociale dieren zoals mensen nooit volledig ideaal. “Lichaamstaal is evengoed onderdeel van hoe wij informatie overbrengen”, zegt De Vos. “Het biedt ook mogelijkheden om nieuwe workflows te creëren.” Op korte termijn zal het volgens hem worden ingezet door salesafdelingen voor dingen die eerst exclusief op locatie plaatsvonden, zoals virtuele afspraken voor veel meer afspraken per dag. “De meeste banken bieden bijvoorbeeld financieel advies aan via een videogesprek, waardoor de consument zijn of haar hypotheek kan regelen vanuit huis. Dit scheelt de consument tijd en is veel effectiever voor de financiële organisatie die het specialisme kan centreren.”
Pexip, dat oorspronkelijk uit Noorwegen komt en ondertussen wereldwijd actief is, ontwikkelt videoconferentie-technologie en -oplossingen en levert deze uitsluitend via een wereldwijd channelpartnernetwerk. “Onze taak is om het complexe van videoconferencing eenvoudig te maken, ongeacht de onderliggende infrastructuur”, legt De Vos uit. “We bieden onze oplossing aan via onze eigen cloudomgeving, die we wereldwijd hosten vanuit onze Points of Presence die onderling verbonden zijn via ons eigen videonetwerk. Maar het is ook mogelijk voor organisaties om het te implementeren in hun eigen datacenter. Partners hebben toegang tot onze partnerportal, waar we een self-servicemodel aanbieden.”
De keuze om exclusief via de Channel te leveren heeft alles te maken met hoe de vraag per organisatie varieert. “Videoconferenties zijn slechts een deel van de IT-behoeften bij elk bedrijf,” legt De Vos uit. “Bedrijven hebben extra en variërende behoeften zoals telefonie, oplossingen voor vergaderruimtes op kantoor, netwerk, hardware voor videovergaderingen, enzovoorts. Verschillende partners zijn gespecialiseerd in verschillende gebieden, industrieën en segmenten. Ze kunnen ook aanvullende diensten leveren, zoals onderhoud, ondersteuning en professionele diensten. Op die manier voegt elke partner zijn eigen “smaak” toe en voegt het extra waarde toe aan het aanbod.”
To cloud or not to cloud
De keuze om de oplossing zowel via de cloud als on-premises aan te bieden past ook daarin. “De reis naar de cloud is voor iedere organisatie anders”, zegt De Vos. “Centrale overheden, Europese instanties, non-profits en de bancaire en financiële sector zijn voorbeelden van branches die volledige controle willen houden over hun omgeving. Maar de technologie is ook uit te rollen binnen de eigen cloudomgeving van bedrijven, of te implementeren in Azure of AWS of hybride-omgevingen.” Recent heeft Pexip ook de Pexip Private Cloud geïntroduceerd, die controle over zelfgehoste implementaties combineert met de voordelen van een gedeelde cloud.
Veiligheid en data-privacy zijn enkele speerpunten van Pexip
Pexip is ontwikkeld met het oog op veiligheid en dataPrivacy, en het bedrijf zet zich in voor het handhaven van hoge normen op het gebied van informatiebeveiliging, privacy en transparantie voor onze klanten, partners en medewerkers. “Onze klanten waarderen vooral onze transparantie over gegevensprivacy en beveiliging”, zegt De Vos. “Bij ons weet je precies welke gegevens waar worden opgeslagen, en dat blijft hoe dan ook beperkt tot de data die minimaal nodig is voor een goede verbinding”, zegt De Vos. “De mediaflow reist als oproep tussen verschillende landen, maar de gegevens blijven veilig in Europa. Het is volledig in lijn met de AVG. Daar hameren wij op. Jij bepaalt zelf met wie je belt, en de data blijft in het land waar je je bevindt.”
Techniek en acceptatie
De technologie rond video is een cruciale factor geweest in de opkomst van conferencingoplossingen. Dat begint met de infrastructuur, die in de Benelux dusdanig is ontwikkeld dat video geen stabiliteitsproblemen hoeft te vertonen. “Maar een hele grote stap was vooral de ontwikkeling van WebRTC”, zegt De Vos. “Dat maakte videocommunicatie embedded in de browser mogelijk. Hiermee maakt je het zeer eenvoudig om deel te nemen aan een videovergadering, je kan iedereen uitnodigen die via een device toegang heeft tot het internet, zonder applicatie of plug-in.” Die eenvoud in combinatie met de groeiende maatschappelijke acceptatie maakt de bredere inzet van conferencing mogelijk. “Nog niet zo lang geleden hebben mensen de camera bewust uitgeschakeld wanneer ze gingen internetbellen. Dat is niet langer het geval met videocommunicatie.” De reden is volgens De Vos simpel: het is voor veel mensen een betere oplossing dan het alternatief. “Als je moet kiezen tussen het speciaal moeten reizen voor een bespreking, of het vanaf iedere locatie te doen vanaf je eigen laptop, dan scheelt dat laatste gewoon heel veel tijd en energie.”
Video, zo concludeert De Vos, wordt echt het nieuwe voice, en het is ook de reden dat Pexip erg hard groeit. “Op 3 mei hebben we ons kantoor in Nederland geopend”, zegt De Vos. “Daarvoor werkte het hele team vanuit huis, om te laten zien dat het écht kan werken. Dat blijven we ook doen, zoals andere organisaties naar een hybride situatie gaan.”
Pexip was ook onderdeel van de Telecom & VoIP video interviews die je hier terugvindt.
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in Telecom & VoIP Dossier 2021]