Begin vorig jaar startten we met de serie Food for Thought, waarbij specialisten uit de markt in de foto- en kookstudio van ChannelConnect-uitgever iMediate samenkwamen om bij een goede maaltijd te praten over ontwikkelingen in de markt. De pandemie zorgde ervoor dat we het dit jaar over een andere boeg moesten gooien. De video bekijk je hierboven en het verslag vind je hieronder.
Wie is wie?
- Remco de Kramer – Product Marketing Manager Modern Work bij Microsoft
- Bert de Vos – Channel Sales Manager Central Europe Pexip
- Pieter Verbrugghe – Marketing and Sales Director Gamma Communications Benelux
- Frank aan de Stegge – International Partner Marketing Zoom
- Nick de Haas – Commercieel directeur ClearVox
TRENDS EN ONTWIKKELINGEN
‘De start van onze communicatie is een beeldscherm geworden’
Bert de Vos: “De 20ste eeuw was het tijdperk van technologie, en dan met name van toegang tot technologie. De 21ste eeuw wordt juist gekenmerkt door innovatie. Mede door COVID-19 heeft video–conferencing een grote rol gespeeld om teams binnen en buiten organisaties samen te kunnen laten werken, zodat zij snel de juiste beslissingen kunnen nemen.”
Remco de Kramer: “Door de corona-pandemie is het gebruik van Microsoft Teams exponentieel gegroeid, mensen zijn het gewend om elkaar meerdere keren per dag te (video)bellen om te overleggen. Teams wordt dan ook als een telefonie-oplossing gebruikt, terwijl gebruikers blijven werken met de interface die zij gewend zijn.”
Pieter Verbrugghe: “De pandemie heeft onze manier van werken blijvend veranderd. De start van onze communicatie is eigenlijk een beeldscherm geworden.”
Frank aan de Stegge: “Klanten zijn door de crisis flexibel gaan werken en dat willen ze ook blijven doen. Deze nieuwe manier van werken heeft een grote impact gehad op ons kanaal. Het is aan ons om deze nieuwe werkvormen mogelijk te maken.”
Nick de Haas: “Deze periode zag je de opkomst van grote partijen als Teams en Zoom. Je merkt echter wel dat iedereen zo zijn eigen wensen en voorkeuren heeft op het gebied van videoconferencing. Het zou niet moeten uitmaken welk platform je gebruikt.
HET NIEUWE WERKEN
‘De hybride manier van werken is een mix van techniek, mens en proces’
Remco de Kramer: “Toen iedereen aan het begin van de coronacrisis massaal moest gaan thuiswerken, zagen we dat dat prima ging. Zelfs sceptici zagen dat het werkte. De behoefte aan menselijk contact is echter heel erg groot en fysiek contact is onontbeerlijk als je bijvoorbeeld wilt brainstormen. Het wordt dan ook tijd dat we weer teruggaan naar kantoor. Wat een zekerheid zal worden, is dat niet iedereen daarnaartoe terugkeert. Hybride werken blijft. Bij de meeste vergaderingen zal minstens één persoon op afstand deelnemen en we moeten ervoor zorgen dat die persoon even goed kan deelnemen als de overige deelnemers.”
Pieter Verbrugghe: “Werkplekken zijn veel groter geworden. We kunnen nu overal werken en communiceren, en doen dat op een slimme manier met het toestel dat je op dat moment voorhanden hebt.”
Nick de Haas: “Communicatie is nog belangrijker geworden. Videoconferencing was vroeger vooral weggelegd voor de grotere bedrijven, maar wij vinden dat ieder MKB-bedrijf moet kunnen videobellen. Werknemers moeten bereikbaar kunnen zijn zoals ze dat gewend zijn.”
Frank aan de Stegge: “Je moet investeren in flexibele werkplekken thuis, maar ook in hybride meetingrooms op kantoor. De hybride vorm van werken is een mix van techniek, proces en mens. De technologie moet zowel thuis als op de werkplek aanwezig zijn en de mensen moeten bekend zijn met de techniek. Ook de processen moeten zijn ingericht. Vooral thuis is er nog een inhaalslag te maken qua hard- en software.”
DE IDEALE PARTNER
‘Success breeds success’
Pieter Verbrugghe: “Alle partners en resellers zijn voor ons ideaal. De ideale reseller gaat mee in de denkwijze van de klant en komt desgewenst met specifieke oplossingen. We hebben een breed portfolio aan diensten en zijn in staat om samen met onze partners meer dan 90% van zowel de klein-, als de grootzakelijke markt goed te bedienen. Er zijn talloze kansen voor resellers, met name op het gebied van Unified Communications-diensten, waardoor klanten in staat worden gesteld om op elk moment, op elke locatie en device-onafhankelijk te kunnen werken en communiceren.”
Frank aan de Stegge: “De ideale partner is de partner die alles kan: de advisering, de verkoop, de implementatie en de post-sales support gedurende de lifetime van het gebruik van de Zoom-software. We werken ook met partners die niet alleen Zoom-licenties aanbieden, maar ook de benodigde hardware. Dat kan heel winstgevend zijn voor ons kanaal. Zoom ontwikkelt zich van killer app naar killer platform en één van de componenten die daar sterk aan bijdraagt is onze Zoom Phone-oplossing.”
Remco de Kramer: “De ideale partner van Microsoft is een partner die klanten helpt bij het inrichten van de volledige digitale werkplek. Ook als zij weer terugkeren naar kantoor, door bijvoorbeeld meetingrooms geschikt te maken om deel te nemen aan Teams via Microsoft Teams Rooms. De kracht van Microsoft ligt bij de partners. In Nederland zijn er zo’n 7.000 Microsoft-partners die onze oplossingen verkopen en, nog veel belangrijker, klanten helpen deze oplossingen te implementeren. Veel resellers voegen daar ook nog aanvullende producten aan toe. Als je kijkt naar de omzet van Microsoft, is 95% afkomstig uit het partnerkanaal.”
Bert de Vos: “Mede door de pandemie is de vraag naar video enorm toegenomen. Dat betekent dat onze resellers kansen hebben om onze oplossingen in de markt te zetten. ‘Success breeds success’, oftewel: succes zorgt voor succes. En dat is eigenlijk wat we proberen te doen: samen met onze resellers succesvolle oplossingen in de markt zetten. Onze oplossing wordt verkocht door 300 channelpartners in 75 landen, en gebruikt in 190 landen.”
Nick de Haas: “Je ziet dat thuiswerkplekken nu worden gecombineerd met een werkomgeving, waarbij mensen gebruikmaken van een consumentenverbinding. Het is de rol van de partners om ervoor te zorgen dat dit veilig kan. De ICT-partners zijn echt aan het groeien. Hoe mooi is het om hen een verdienmodel te kunnen bieden dat zij zelf kunnen vormgeven?”
NEXT STEPS
‘Video is the new voice’
Bert de Vos: “Veel platformen voor videoconferencing werken met zogeheten proprietary protocollen. Dat houdt in dat ze eigenlijk alleen in hun eigen omgeving kunnen samenwerken. Dat levert een aantal problemen op, zowel binnen als tussen organisaties. Interoperabiliteit is één van de speerpunten van Pexip. Iedereen moet de mogelijkheid hebben om met één druk op de knop aan een online meeting deel te kunnen nemen. Video is the new voice en wordt een structureel onderdeel van iedere meeting.”
Pieter Verbrugghe: “Het businessmodel voor de toekomst is eigenlijk een continuering van wat je nu ook ziet: resellers die zelf factureren aan de klant of resellers die het liefst willen dat de leverancier in hun naam of voor hen de facturatie verzorgt (dus branded of niet-branded). De resellers kunnen talloze verschillende oplossingen aanbieden, variërend van maatwerk tot ‘one license fits all’.”
Nick de Haas: “In de praktijk zien we dat gebruikers de eerste vijf minuten van een meeting even aan het zoeken zijn: waar zit de microfoon, ben ik goed te zien en te horen? De verstoringsfactor is groot – of je nu door een collega wordt aangesproken of doordat de postbode opeens aan de deur staat. Onze oplossingen zorgen ervoor dat klanten of collega’s weten dat je aan het bellen bent. Verder liggen er nog uitdagingen om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld Zoom, Teams en Google Hangouts met elkaar kunnen samenwerken. Die rol pakken wij graag op.”
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in Telecom & VoIP Dossier 2021]