Ook organische groei
Je zou kunnen gaan denken dat Dstny alleen wil groeien door middel van overnames, maar dat is beslist niet het geval. Smit: “De meeste overnames die we nu nog doen zijn gericht op het verwerven van technologie of om voet aan de grond te krijgen in een bepaalde markt. Maar we zijn volop bezig om ook organisch te groeien.”
En de ambities voor groei zijn niet mis. Over vorig jaar meldde de Dstny groep een omzet van bijna 190 miljoen euro, maar uiteindelijk wil Dstny op termijn een miljardenbedrijf worden. “Dat gaat alleen organisch natuurlijk niet lukken”, zegt Smit. “Dus overnames zullen nog wel een tijdje doorgaan. Ook al omdat we nu in zeven landen actief zijn en de ambitie is om die lijst flink uit te breiden.”
In Nederland richten we ons voornamelijk op het vergroten van het marktaandeel door uitbreiding van het klantportfolio
Deze weg is Dstny twee jaar geleden al ingeslagen en die route blijft voorlopig nog geldig, onder de hoede van investeringsmaatschappij Apax Partners.
In Nederland moet Dstny het wel voornamelijk hebben van organische groei. “In Nederland richten we ons voornamelijk op het vergroten van het marktaandeel door uitbreiding van het klantportfolio. Technologieovernames zijn een groepsactiviteit.”
Europese speler
En zulke overnames zijn er in rap tempo, waardoor Dstny een grote speler op de Europese markt voor zakelijke communicatie aan het worden is. “Ruim twee jaar geleden namen we in België Escaux over, wat achteraf gezien onze eerste stap was om zelf technologieprovider te worden. Vorig jaar namen we in Zweden Telepo over, waarmee we in één klap twee miljoen gebruikers op een multi-tenant omgeving rijker waren. Tegelijk met deze overname is het eveneens Zweedse Soluno overgenomen, dat oplossingen voor serviceproviders levert met behulp van de technologie van Telepo. Dat betekende voor ons een forse stap in de richting van een mobile-first ecosysteem.” Bovendien betekende het toegang tot de Scandinavische markt, zegt Smit.
Laatste overname tot nu toe: Qunifi
Interessant is de overname van – alweer – het Zweedse Meridix, dat software levert voor analyse en rapportage. Telepo was al jaren partner van het bedrijf en de overname lag voor de hand. “Meridix heeft uitstekende koppelingen met Telepo, zodat we nu een beter dashboard kunnen leveren aan onze klanten, met meer inzicht in communicatieverkeer en wachtrijen.” De laatste overname tot nu toe is die van Qunifi, maker van onder meer Call2Teams, waarmee een bestaand telefoonsysteem kan worden gekoppeld aan Microsoft Teams. “Hoewel dit in eerste instantie een technologische overname is, is het ook prettig dat we hierdoor een flink aantal extra gebruikers erbij krijgen, want Call2Teams wordt door veel platforms gebruikt.”
We zullen Telepo als Dstny UCaaS-oplossing kunnen aanbieden aan onze Nederlandse klanten en partners vanaf Q3
In Nederland is de volgende stap dat Telepo hier wordt ingezet voor de klanten van Dstny. Helemaal nieuw is dat niet, want het is al verkrijgbaar via onder meer BusinessCom en T-Mobile. “Naar verwachting zullen we Telepo als Dstny UCaaS-oplossing kunnen gaan aanbieden aan onze Nederlandse klanten en partners vanaf Q3 dit jaar.”
Synergie met andere bedrijven
Ten slotte is Dstny bezig met het uitbreiden van de contact center oplossingen. Daarbij wil het de Contact Center as a Service-propositie van het Scandinavische Puzzel gaan aanbieden. Dstny is nu nog een referral partner, maar de bedoeling is om die samenwerking op termijn verder uit te breiden. Klanten van Dstny kunnen dan de beschikking krijgen over grote contact center-oplossingen, bedoeld voor contact centers met 300 tot 500 agents.
Onlangs is Dstny White Label Services verhuisd naar de Brightlands Smart Services campus verhuisd. “We zitten dus nog steeds in Heerlen, maar de Smart Services campus richt zich op het ontwikkelen van slimme digitale diensten, iets waar wij zeker onderdeel van willen uitmaken. Daarbij hopen we op synergie met start-ups en doorgewinterde bedrijven op de campus.”
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Telecom, VoIP & UC Dossier 2022]