1 Wat is het RAN?
2 Blijkbaar is dat RAN tot nu toe niet ‘open’?
Klopt. Terwijl het altijd al mogelijk was voor operators om de ene vendor te hebben voor Core- en een andere voor RAN-apparatuur, had de interoperabiliteit tussen Core en RAN’s van verschillende vendoren lange tijd geen prioriteit. Het gevolg is, dat het met de huidige oplossingen moeilijk is RAN-oplossingen van verschillende vendors te mixen. Meestal komt alle apparatuur van dezelfde aanbieder. Open RAN moet dit mixen eenvoudiger maken en de operators in staat stellen producten van verschillende leveranciers te combineren.
3 Welke voordelen biedt Open RAN?
Een open omgeving breidt het ecosysteem uit. Met meer leveranciers die de bouwstenen leveren is er meer innovatie en bestaan er meer opties voor de operators. Die kunnen ook nieuwe services toevoegen. Een voorbeeld: Artificial Intelligence kan bijvoorbeeld geïntroduceerd worden om het netwerk te optimaliseren. Open RAN voorkomt daarnaast een vendor lock-in en maakt meer innovatie mogelijk.
5 Zorgt Open RAN voor kansen voor kleinere spelers?
Zeker. Open RAN zorgt voor de ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden in 5G-netwerken. Net zoals Open Source veel goede ontwikkelingen heeft opgeleverd binnen de software-industrie, zo is ook de komst van Open RAN interessant. Dit, omdat er nieuwe mogelijkheden in het mobiele netwerk door kunnen ontstaan.
Het betekent dat andere partijen dicht bij de zender toepassingen kunnen toevoegen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan technologie die voor extra veilige verbindingen zorgt. Feitelijk kunnen providers dankzij Open RAN gaan beschikken over allerlei soorten apps en zijn ze niet langer gebonden aan de (on)mogelijkheden van de leverancier van het netwerk.
6 Heb je daar voorbeelden van?
Een voorbeeld is dat op een antenne met toegang tot het 5G-netwerk tijdens een noodsituatie voorrang kan worden gegeven aan een ziekenhuis. Een ander voorbeeld is dat afhankelijk van de wensen en eisen van een zakelijke klant verschillende kwaliteiten netwerk kunnen worden geboden, met meer of minder latency.
Winkeliers hebben mogelijk minder belang bij een lage latency dan sommige andere zakelijke gebruikers, maar wel bij een wat hogere betrouwbaarheid. Aan de andere kant van het spectrum eist de industrie die IoT-devices inzet juist een zo laag mogelijke latency.
4 En hebben de mobiele operators er zin in?
Zeker. Je kunt zeggen dat Open RAN wereldwijd de voornaamste trend is bij de bouw van mobiele netwerken. Belangrijke mobiele operators waaronder Vodafone, Deutsche Telekom, Telefonica en Rakuten hebben Open RAN omarmd. Ook in de VS maakt dit open-technologieplatform furore. Omdat kleinere leveranciers kunnen aanhaken op dit platform, ontstaat meer diversificatie. 5G biedt enorme kansen voor Open RAN. Legacy ontbreekt immers.
7 Duidelijk. Verder nog interessante ontwikkelingen op het gebied van mobile gehoord tijdens Mobile World?
Dat viel velen wat tegen. De echte 5G-toepassingen die het verschil gaan maken, en de techniek meer laten zijn dan ‘sneller 4G’ breken nog niet echt door. Maar wellicht geeft Open RAN de nodige push.
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Telecom, VoIP & UC Dossier 2022]