In de Franse hoofdstad vond het congres Huawei Connect Europe plaats, in aanwezigheid van onder meer Nederlandse partners van de fabrikant en ChannelConnect. Het thema van het tweedaagse congres was ‘Unleash Digital’.
Volgens Ken Hu boekte Europa de afgelopen jaren grote vooruitgang bij de digitale transformatie. Hij adresseerde in zijn toespraak zowel de uitdagingen als de kansen die daarmee gepaard gaan. “De pandemie en de huidige veranderingen in de wereldeconomie leiden tot de behoefte bij de industrie weer in control te zijn. Verdergaande digitale transformatie maakt dat mogelijk.” Terugkijkend op de afgelopen periode noemde Ken het ‘opvallend’ dat alleen de digitale economie steeds wist te groeien, “in 2021 wereldwijd zelfs met 15%.”
5.5G-technologie
De transformatie die de topman van Huawei ziet komt met uitdagingen. “Netwerktechnologie moet miljoenen verbindingen voor industriële IoT-netwerken ondersteunen, dit met de laagst mogelijke latency.” Om dat mogelijk te maken werkt de Chinese fabrikant actief samen met partners in de industrie, vooral als het gaat om nieuwe mobiele oplossingen. “5.5G, de volgende generatie 5G-technologie, maakt verregaande integratie van vaste en draadloze communicatie mogelijk. Het doel daarbij is de netwerkcapaciteit sterk te vergroten.”
Ook is meer dan ooit sprake van een explosieve vraag naar rekenkracht, gaf Ken aan tijdens Huawei Connect Europe. “We werken er hard aan om een sterkere infrastructuur te bouwen en effectief te diversifiëren, inclusief een betere integratie van cloud, edge en devices.”
Cloud als fundament
“De basis van de digitale transformatie is cloud,” is de overtuiging van Ken Hu. “In 2025 zal 85% van de organisaties een cloudstrategie hebben en forse stappen hebben gezet in de richting van een cloud first-werkwijze.” In datzelfde jaar al, zal 97% van de organisaties artificial intelligence (AI) inzetten, meent de topman.
Een volgende stap is de introductie van Huawei Cloud in Europa. In Azië was de fabrikant al actief met het platform nu komt het ook naar Europa. Huawei zal de infrastructuur leveren en partners stimuleren om er services op te ontwikkelen. Daarmee kan de Chinese aanbieder een nieuwe speler zijn naast onder meer Microsoft Azure, Google Cloud en Amazon AWS.
Enorme versnelling
Een grote uitdaging zit in de snelheid waarmee applicaties moeten worden gebouwd, getest en uitgerold. Dat is hooguit een kwestie van maanden, waar het voorheen veel langer kon en mocht duren.
De topman neemt de farmaceutische industrie als voorbeeld. “Voorheen duurde het jaren om de belangrijkste verbindingen te identificeren die de basis vormen van nieuwe medicijnen. Inmiddels kunnen onderzoekers hetzelfde werk in ongeveer een maand doen. Dat is onze focus bij de cloud, niet alleen om bedrijven te helpen bij het gebruik, maar om hen te ondersteunen er het beste uit te halen bij de ontwikkeling.”
Alle technologie ‘as a Service’
Op Huawei Connect Europe sprak de topman de verwachting uit dat zo goed als alle technologie uiteindelijk ‘as a service’-zal worden aangeboden. “We spreken dan van technologie als een service: van AI, tot software development, data-governance en digitale content-productie: alles zal gebaseerd zijn op clouddiensten. We moeten, kortom, alles uit de cloud halen om de digitale transformatie te laten slagen.”
Om die ontwikkeling echt mogelijk te maken is intensief samenwerken op lokaal niveau, met partners, van groot belang. “Op dat niveau kun je digitaal talent aan je binden en het midden- en kleinbedrijf als fundament van de economie steun geven,” sloot Ken Hu zijn bijdrage af. “Bij bedrijven vind je veel goede ideeën, maar ontbreekt het vaak aan technische kennis. Onze partners kunnen dan hun kracht aanwenden.”
Digitalisering voor inclusieve samenleving
Tijdens Huawei Connect Europe in Parijs kwam ook het Spaanse Europarlementslid Adriana Maldonado López (Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten) aan het woord. “De transformatie helpt om een algemeen framework te creëren dat een voorbeeld is voor de rest van de wereld,” stelde ze. Dit vooral door drie aspecten te combineren: digitalisering, innovatie en menselijkheid. Met dat laatste aspect wees Maldonado op het feit dat 100% van de populatie met elkaar digitaal verbonden moet zijn in Europa. “Op die manier draagt digitalisering bij aan een inclusieve samenleving.”
De rol van het Europees Parlement daarbij is enerzijds het bieden van ruimte aan innovatie, en anderzijds het beschermen van de privacy van de burgers door adequate wetgeving.