Terugkijkend op 2022 ziet Samara Lalmy, Cluster Leader Alliance & Channel Benelux bij Oracle, twee opvallende ontwikkelingen. “Ten eerste werd onze relatie met de partners hechter en sterker. Deels komt dat door onze investeringen in de cloud, dat immers pas werkelijk zijn waarde bewijst als Oracle partners het tot een onderdeel maken van hun propositie.” Daarnaast onderkent ook Lalmy de krapte op de arbeidsmarkt. “En dat biedt partners ook weer kansen.”
Specialisten hard nodig
Trainingsmogelijkheden voor Oracle partners
Dat brengt het gesprek op het trainen van partners. Lalmy: “De partners kunnen zelf aangeven welke specialisaties voor hen interessant zijn en daar training in volgen.” Dat kan, kortom, variëren van trainingen op het gebied van applicaties, cloud-infra, platform en integration. “Hoe breed of diep de trainingsprogramma’s zijn hangt ervan af hoe de partner zich in de markt wil profileren.” Zo kan gekozen worden voor een model waarin de partner fungeert als cloud serviceprovider. Oracle introduceerde tijdens zijn CloudWorld-conferentie in oktober nieuwe modellen op dit gebied, waaronder het uitnodigen van Oracle partners als Regional Serviceprovider. “Die zijn dan echt een one-stop-shop voor de eindklanten met nauwelijks contact tussen die klant en Oracle.”
Eindklanten, Oracle én Oracle partners kunnen samen profiteren van de mogelijkheden die multi-cloud biedt
Daarnaast zijn er natuurlijk ISV’s die hun applicaties bouwen met of op Oracle en daar specifieke trainingen voor krijgen. “Verder kennen we een model waarbij partners ons in contact brengen met een eindklant, en waarbij de reseller meer als trusted advisor optreedt.”
Tot slot zijn er de partners die het hele landschap overzien en de complete implementatie bij de eindklant, of die nu hybride of full-cloud is, begeleiden. “Van die opties zien we eigenlijk de meeste tractie bij de serviceproviders en de partijen die de volledige implementatie verzorgen.” In bijna alle gevallen ziet Lalmy dat eindklanten kiezen voor multi-cloud-omgevingen. “Een paar jaar geleden zag je nog een keuze voor slechts één platform, maar die organisaties komen daar nu op terug. Ze kiezen voor de flexibiliteit van de multi-cloud.”
Samenwerking Amazon
Aan die ontwikkeling geeft Oracle zelf ook vorm, bleek in aanloop naar Oracle CloudWorld, toen de vendor aankondigde naast Microsoft Azure ook Amazon Web Services (AWS) te gaan ondersteunen. Ook werd de samenwerking met Microsoft verder uitgebreid, zo bleek tijdens de jaarlijkse conferentie van Oracle. “Dit stelt onze partners in staat nog bredere oplossingen aan te bieden met en rond Oracle,” meldt Lalmy enthousiast. “Wie de ontwikkeling van Oracle gevolgd heeft, weet dat dit bepaald groot nieuws was.” De Cluster Leader doelt daarmee niet alleen op het feit dat Oracle een wat aarzelende start had op het gebied van cloud, maar ook dat samenwerking met collega-aanbieders lang niet vanzelfsprekend was. “Daarin zijn we veranderd, wat beslist veel kansen biedt voor het kanaal.”
2023 wordt voor Oracle een jaar van groei, is de voorspelling van Lalmy. “We investeren fors in onze cloudpropositie en in ons partner-ecosysteem.” Oracle partners zullen dat merken, doordat processen bij Oracle meer dan voorheen ingericht zijn om echt met partners te kunnen samenwerken. “Als een eindklant komt met een project en hij heeft er nog geen geschikte partner voor in gedachten, dan zullen wij een geschikte partij adviseren,” legt Lalmy uit. “Eindklanten, partners en Oracle zullen samen profiteren van de mogelijkheden die multi-cloud biedt.”
Studenten winnen voor IT
Tijdens het interview met Samara Lalmy kwam de ‘challenge for talent’ aan de orde. “Met name sinds corona zien we dat de krapte op de arbeidsmarkt, zeker in de ICT, toeneemt.” Oracle onderneemt samen met partners actie om het werk in de IT te propageren bij jongeren. “We hebben in Nederland een actieve Partner Advisory board. Daaruit is een werkgroep ontstaan en hun eerste initiatief was een Studentendag waarbij we samen met Ordina, Transfer Solutions en Accenture studenten hebben geinformeerd over werken in IT en in onze bedrijven.”
Daarnaast is Oracle Nederland, gevestigd in Utrecht, ook betrokken bij ‘Utrecht in Tech’, waarbij onder meer ook Capgemini is aangesloten, dat hetzelfde doel nastreeft: de afstand verkleinen tussen de ICT-arbeidsmarkt en de opleidingen die studenten volgen. “Naast hen enthousiasmeren voor het werk in deze sector.”