In onze rubriek ‘Het meest opvallende nieuws volgens…’ volgt een prominent in de markt een week lang intensief de berichtgeving in onze branche. Hij of zij selecteert een bericht dat opviel en geeft er een reactie op.
Ajin Ku, Country Manager Benelux bij LANCOM Systems, las op 12 september het artikel over internet via lichtgolven (lifi) in plaats van via radiogolven. In het artikel wordt een aantal voordelen genoemd van deze technologie ten opzichte van wifi, de huidige standaard voor draadloze technologie. Zo zijn de snelheden van lifi een stuk hoger. En de technologie is minder vatbaar voor elektromagnetische storingen. Dit maakt het een potentieel alternatief voor omgevingen waarin deze storingen sneller kunnen optreden of overlast veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuis.
Stabiele infrastructuur
Ku: “Stabiele communicatie tussen apparatuur voor patiëntmonitoring is essentieel voor de behandeling en veiligheid van patiënten. Deze apparaten delen niet alleen essentiële gezondheidsinformatie. Men kan ze ook gebruiken om noodsignalen en verpleegoproepen draadloos door te sturen naar een centraal bewakings- en alarmsysteem. Deze informatie is vaak cruciaal voor het overleven van de patiënt. Daarom is het dus essentieel dat de communicatie tussen patiëntmonitoren veilig en betrouwbaar is. Dit is echter ook mogelijk met een krachtige en stabiele wifi-infrastructuur. En dat samen met een radioveld van hoge kwaliteit. Daarbij kan wifi data door muren verspreiden, terwijl optische data alleen verspreid kan worden binnen zijn gezichtsveld. Daardoor blijft de data altijd binnen één kamer.”
Beveiliging
Dit kan echter ook een voordeel zijn voor de beveiliging. Het artikel stelt verder dat een lifi-netwerk beter te beveiligen is tegen onbevoegden. Dit komt doordat bij lifi de verbinding via lichtsignalen verloopt. Wanneer de lichtbronnen worden afgedekt, bijvoorbeeld door muren, plafonds, of door de gordijnen dicht te doen, kunnen cybercriminelen de verbinding niet kapen. “Dit zorgt voor een complexe situatie. In iedere ruimte waar je gebruik wilt maken van een dergelijk netwerk dienen immers lichtbronnen aanwezig te zijn, die bovendien altijd aan moeten staan. Dat is natuurlijk niet realistisch. Belangrijker nog, de kans op menselijke fouten is relatief groot. Stel je voor dat iemand op een advocatenkantoor vergeet de rolluiken dicht te doen, waardoor gevoelige informatie van een cliënt op straat komt te liggen”, aldus Ku.
Net als bij andere communicatietechnologieën is het cruciaal dat de netwerkapparatuur aan de nieuwste beveiligingsstandaarden voldoet en vrij is van zogeheten ‘backdoors’, volgens Ku. Dit zijn bewust ingebouwde functies in programmatuur waarmee beveiligingsmechanismes kunnen worden omzeild. “Backdoors in software en hardware vormen een van de grootste IT-beveiligingsrisico’s. Hierdoor kunnen onbevoegden ongemerkt binnendringen in de netwerken van bedrijven, overheden en instellingen. Bij LANCOM doen we er alles aan om onze producten vrij van backdoors te maken en andere ongewenste functies te voorkomen die gebruikt kunnen worden om data te stelen of manipuleren.”
6GHz-frequentieband
Voor verdere snelheids- en efficiëntieverbeteringen van wifi moeten we kijken naar de frequentiebanden. Net zoals in de rest van Europa wordt in Nederland inmiddels, in navolging van de 2,4GHz- en de 5GHz-frequentie, ook het onderste gedeelte van de 6GHz-frequentieband gebruikt voor wifi. Dit extra frequentieblok (5850–6440 MHz) betekent een verdubbeling van het beschikbare spectrum. “Het gebruik van de 6GHz-band is essentieel en legt de basis voor ultrasnelle draadloze gigabit-verbindingen. Ook is de 6Ghz-band exclusief voor wifi, wat storingen van bijvoorbeeld radiogolven en weerradars voorkomt”, zo stelt Ku.
Toch valt er volgens Ku in Europa nog flinke winst te behalen ten opzichte van andere landen in de wereld: “Want het onderste gedeelte van de 6GHz-band is niet genoeg om het volledig potentieel van wifi-technologie te benutten en gelijke tred te houden met de rest van de wereld.” Zo hebben diverse landen, waaronder de Verenigde Staten, Zuid-Korea en enkele Zuid-Amerikaanse landen de volledige 6GHz-frequentieband (5925–7125 MHz) al opengesteld voor wifi-netwerken. “Het is belangrijk dat de EU dit voorbeeld volgt, want de ontwikkelingen staan niet stil. Gelukkig vinden er al gesprekken plaats tussen EU-lidstaten om de volledige 6GHz-band vrij te geven.”
“Het is mogelijk dat lifi een aanvulling aan wifi biedt in de toekomst. Er zijn al veelbelovende proeven geweest, maar de technologie wordt op het moment nog niet ondersteund door enig end device. Ook moet er onthouden worden dat de technologie wat limitaties heeft”, aldus Ku.