Connectiviteit is cruciaal voor bedrijven. Daarom wordt niet direct naar de goedkoopste oplossing gekeken, maar vooral naar de beschikbaarheid en de snelheid van de verbinding. Dit blijkt uit het MKB – IT Expert Panel. Toch maken nog relatief weinig bedrijven gebruik van een back-upverbinding voor extra zekerheid. Opmerkelijk, vindt Bart Segeren, Key Accountmanager bij netwerkspecialist signetbreedband.
Dit artikel is onderdeel van het MKB – IT Expert Panel Netwerk & Infrastructuur
“Een goede verbinding wordt steeds meer gezien als een nutsvoorziening. In Nederland zijn er diverse providers waar je uit kunt kiezen. Het is belangrijk om kritisch te kijken naar het type verbinding. Is het een zakelijke internetverbinding met gegarandeerde bandbreedte of is het een goedkopere (consumenten) verbinding die je deelt met anderen, zoals een FTTH-verbinding. Daarnaast hanteert iedere provider eigen servicelevelnormen via de SLA. Hierin staat onder andere vastgelegd wat er gebeurt bij een storing, bijvoorbeeld door een kapotte glasvezel door graafwerkzaamheden. Garandeert de provider dat de verbinding binnen vier uur hersteld is? Of duurt het langer, of is het zelfs onduidelijk? Het is belangrijk om dit goed te onderzoeken om niet voor verrassingen te komen staan.”
Interessante tegenstelling
De onderzoeksresultaten tonen volgens Segeren een interessante tegenstelling. “Enerzijds beschouwt meer dan de helft van de respondenten connectiviteit als cruciaal onderdeel voor de bedrijfsvoering. Anderzijds lijken veel bedrijven zich onvoldoende bewust te zijn van het belang van redundantie in de IT-infrastructuur.” Slechts een derde van de ondervraagden heeft een back-upverbinding opgenomen als fall-back-optie bij uitval van de primaire verbinding. 38 procent heeft geen redundante verbinding en ruim 28 procent weet het niet.
Eerst een incident
“Redundantie kun je vergelijken met een verzekering en dat is niet iets waar mensen graag al te lang over nadenken. Ooit is er een verbinding aangesloten, die werkt in principe, maar er wordt niet nagedacht wat er gebeurt als het fout gaat. Vaak moet er een verstoring plaatsvinden voordat een bedrijf beseft hoe belangrijk een reserveverbinding is.” Dan is het vaak te laat: bedrijfsprocessen vallen stil, klanten raken ontevreden en medewerkers kunnen hun werk niet goed uitvoeren. Zonde, en niet nodig,” zegt Segeren.
Een redundante verbinding voorkomt kostbare stilstand en zorgt voor continuïteit van cruciale processen en dienstverlening. In principe merken klanten hier niets van. Wanneer de primaire verbinding uitvalt, wordt automatisch en naadloos overgeschakeld naar de secundaire verbinding. “Dit kan met behoud van de IP-adressen, zodat alle diensten en applicaties blijven functioneren. De secundaire verbinding kan een glasvezelverbinding van een andere provider zijn, een DSL-lijn of een draadloze 5G-verbinding.”
Netwerk monitoren
Netwerkmonitoring is cruciaal, niet alleen om storingen snel op te sporen, maar ook om de netwerkbelasting te analyseren en te bepalen of een klant nog voldoende bandbreedte heeft. “Veel bedrijven hebben jaren geleden een verbinding aangeschaft met een bepaalde bandbreedte. Sindsdien is de wereld veranderd. Bedrijven werken tegenwoordig intensief in de cloud en werken bijna de hele dag met Teams of Zoom, waardoor hun bandbreedtebehoefte vaak is toegenomen.”
Bedrijven vinden het zelf ook steeds belangrijker om inzicht te hebben in de netwerkprestaties. “Het is onze rol om met klanten in gesprek te gaan over hun bedrijfsvoering, cruciale applicaties, verbindingen en redundantie-eisen. Door continu te monitoren en de situatie met klanten te bespreken, kunnen we een oplossing bieden voor een optimale connectiviteit en bedrijfscontinuïteit. Wat redundantie betreft kun je heel ver gaan om maximale zekerheid te creëren. Naast meerdere internetlijnen, en geografische spreiding is het ook mogelijk om hardware dubbel uit te voeren. Op die manier blijft de downtime tot een minimum beperkt.”
Lees meer over het MKB – IT Expert Panel Netwerk & Infrastructuur of download het rapport.