Multi-protocol label switching (MPLS) als netwerktechnologie kan onvoldoende meekomen met de huidige behoeften. Dat concludeerden internet-experts tijdens het door Claranet georganiseerde event voor klanten en partners Grenzeloze IT. “SD-WAN is eenvoudiger te managen en minder complex.”
In 1995 kreeg Eindhoven zijn eigen internetknooppunt: Internet Access Eindoven. Vier studenten van de Technische Universiteit zetten dit knooppunt op. Eén van hen, Willem Jan Withaven, kocht de andere drie uit en werd directeur. Het bedrijf ging in 2000 op in Via Networks dat vervolgens werd overgenomen door Claranet.
“Niet alleen dit onderdeel van Claranet is begonnen als Internet Service Provider, maar ook het in Londen gevestigde Claranet zelf,” gaf Henk Liebeek (links op de foto), Product Manager bij Claranet aan tijdens het event Grenzeloze IT, dat de dienstverlener in Eindhoven voor klanten en leveranciers organiseerde.
Implementatie SD-WAN vereist kennis
Bart Jacobs, Commercieel Directeur bij Claranet (rechts op de foto), zoomde in op het grenzeloze karakter dat internet inmiddels heeft bereikt. “Van de 8 miljard mensen op de aarde zijn er 5,1 miljard aangesloten op internet. Dat komt neer op 65%. Die groei ging en gaat met vallen en opstaan. “Je ziet zeker op dit moment dat de oude aanbieders van communicatie en connectiviteit, zoals BT, het moeilijk hebben”, oordeelde Jacobs. “Ze kunnen niet voorzien in de flexibiliteit en schaalbaarheid die nu gevraagd wordt. Het zijn flexibele uitdagers die hier beter op inspelen.”
Daarnaast kan multi-protocol label switching (MPLS) als netwerktechnologie onvoldoende meekomen met de huidige behoeften. “SD-WAN is eenvoudiger te managen en minder complex.” Daarbij gaf Jacobs overigens aan dat voor het goed implementeren van SD-WAN wel gedegen kennis van zowel internet als connectiviteit nodig is.
Sander Barens, Chief Product Officer bij Expereo, ging hier in zijn presentatie dieper op in. Het bedrijf waarvoor hij werkt is een wereldwijde leverancier van beheerde internettoegang en hybride netwerken, SD-WAN, en cloud-connectiviteitsoplossingen. Expereo werkt hierbij samen met partners zoals Claranet. “We hebben geen eigen netwerk maar geloven in de kracht van het internet zelf,” legde Barens uit. “De kernvraag die wij onszelf elke dag stellen is: wie kan als ISP wat waar leveren?” Elke locatie wereldwijd heeft daarbij een unieke set van connectiviteitopties.
Internet is een patchwork
Dat klinkt ingewikkelder dan het is, bleek uit een voorbeeld dat Barens gaf. “Wij verhuisden binnen Amsterdam naar een kantoor 200 meter verderop. Van de drie mogelijke ISP’s die we op de oude locatie hadden bleef er bij de nieuwe locatie maar één over. Zo gefragmenteert is het internet in feite.”
Dat is niet voor niets: het internet is niet één netwerk, maar een patchwork van ongeveer 100.000 min of meer autonome netwerkjes. “Wij kunnen bij Experio niet alleen vertellen welke ISP’s er op een bepaalde locatie actief zijn, maar ook beoordelen welke van die aanbieders geschikt is voor de applicaties die je wilt gebruiken.” Dat is van belang als je een uitgebreider netwerk op wil bouwen. “Een van onze klanten beschikt over een netwerk dat de hele wereld omspant en waarbij 400 ISP’s betrokken zijn.”
Onderliggende netwerk belangrijk
Overigens kan het ook voor kleine bedrijven een uitdaging zijn een ‘grens over te steken’ bij het aanleggen van een netwerk, legde Bart Jacobs uit. “Een klant van ons heeft een klein netwerk dat ook een locatie in België verbindt, dat kan al een behoorlijke uitdaging zijn.”
Ook Barens ging in op SD-WAN en MPLS. “De introductie van MPLS in de jaren negentig was beslist een revolutie. Het heeft de opmars en groei van internet mogelijk gemaakt. Je ziet nu echter dat het niet langer voldoet en dat SD-WAN de dominante technologie wordt.” Barens gaf daarbij wel een waarschuwing: “De kwaliteit en gebruikerservaring van dit SD-WAN is zo goed als de kwaliteit van het onderliggende netwerk.”
OT maakt bedrijven kwetsbaar
Na de presentatie van Barens adresseerde de organisatie een andere grens die vervaagt in de IT, namelijk die tussen IT en OT. “Daar waar we bij IT inmiddels gewend zijn aan cybercriminaliteit, daar is dat bewustzijn er in de OT omgevingen, zoals de automatisering van fabrieksomgevingen, veel minder,” vertelde Jacobs. “Terwijl de gevolgen groot kunnen zijn bij een incident. Als de kantooromgeving wordt getroffen door ransomware kost dat geld. Als de productielijn van een farmaceutisch bedrijf wordt gehackt kan dat levens kosten.”
CISO ook voor OT verantwoordelijk
Het was Jasper Wubben, Business Development manager Operationele Technology bij Fortinet die de aanwezigen het belang van security in een productieomgeving duidelijk maakte. En de uitdagingen die er spelen. “Vroeger was er een strenge scheiding tussen IT en OT. Dat kan tegenwoordig niet meer.”

Tarik Lahri, Senior Accountmanager bij ChannelConnect, overhandigt een ingelijste cover aan Claranet-directeur Paul van Boerdonk.
De business verlangt bijvoorbeeld connectiviteit, waardoor tot in een heel laat stadium orders nog aangepast kunnen worden aan de wensen van de klant. En leveranciers willen updates via internet kunnen uitvoeren op de machines in de fabriekshal. “Dat betekent dat de CISO eigenlijk ook verantwoordelijk moet worden voor de OT. Dat is echter een nieuwe wereld voor veel van deze professionals.”