Doorbraken in de eSIM-technologie gaan de adoptie in IoT stimuleren, van iets meer dan 1 miljard in 2023 naar meer dan 3,6 miljard installed base in 2030. Dat blijkt uit onderzoek van analistenbureau Omdia. eSIM-technologie brengt meer efficiëntie naar de markt voor cellulair IoT zorgt voor meer flexibiliteit en keuze.
De GSMA SGP.31/32-specificaties maken eSIM-technologie geschikt voor massale adoptie, met name op LPWAN-apparaten. Doordat het omschakelen tussen netwerkprofielen eenvoudiger gaat, kunnen bedrijven profiteren van gemakkelijker beheer van apparaten en betere netwerkdekking.
De eSIM-technologie is al breed toegepast op consumentenmarkten, met name bij high-end smartphones en smartwatches. Inperkingen van vermogen en rekenkracht zorgden ervoor dat de mogelijkheden van IoT-bedrijven om deze technologie goed te benutten beperkt waren. Volgens Omdia nemen deze drempels af nu er oplossingen op de markt komen. Doorbraken in de eSIM-technologie zullen de adoptie in het IoT stimuleren en zorgen voor een installed base van iets meer dan 1 miljard in 2023 naar meer dan 3,6 miljard in 2030.
Ook andere technologieën
Behalve verbeteringen in de eSIM-technologie zijn er nog andere trends die de adoptie van IoT stimuleren, zoals 5G RedCap, 5G Massive IoT en 4G LTE Cat-1bis-modules. Ook de vraag van bedrijven heeft grote invloed.
“eSIM-technologie was altijd al veelbelovend als vormfactor voor IoT-apparaten, maar nu zien we dat de technologie snel verbetert. Bedrijven kunnen nu over-the-air te provisioneren in IoT-apparaten met beperkte middelen”, aldus John Canali, IoT Principal Analyst bij Omdia. “Dit zal leiden tot meer concurrentie tussen aanbieders van communicatiediensten (CSP’s), omdat IoT-bedrijven minder onderhevig zijn aan vendor lock-in van de CSP’s en beter in staat zijn om tarieven voor connectiviteit opnieuw te onderhandelen.”
“De nieuwe GSMA SGP.32 eSIM-specificatie was hard nodig en is specifiek ontworpen voor IoT. Deze biedt aanzienlijke voordelen als het gaat om kosten, flexibiliteit en levensduur voor hardware-OEM’s. Dit dicht eindelijk de kloof tussen traditionele provisioning van consumentenapparaten en meer traditionele IoT-apparaten. Het helpt om de adoptie in belangrijke sectoren te versnellen. Niet alleen in de bekende sectoren die al langer naar eSIM-standaardisatie verlangen zoals de auto-industrie, maar ook in veel andere”, zegt Andrew Brown, Practice Lead, IoT bij Omdia.
Onderzoek
De eSIM-prognose van Omdia wordt ondersteund door gegevens die Omdia verzamelde tijdens een enquête onder meer dan 700 IoT-bedrijven wereldwijd. Bijna 90% van de respondenten is van plan om de eSIM/iSIM-technologie in de komende twee jaar te implementeren. Behalve de verhoogde beveiliging, zijn ook de mogelijkheden van eSIM’s om meer complete/betrouwbare netwerken te creëren, kosten te beheren en gemakkelijk te voldoen aan lokale regelgeving van belang.