Voor het mkb is een betrouwbare internetverbinding van onschatbare waarde. Waar consumenten doorgaans vooral belang hechten aan snelheid voor hun alledaagse activiteiten, is voor het mkb stabiliteit minstens zo belangrijk. Glasvezel biedt daarbij veel voordelen. “Maar de prestaties van glasvezel zijn niet altijd optimaal,” zegt AVM.
“Een onderbreking in de verbinding kan voor ondernemers leiden tot ernstige operationele problemen,” zegt Gerald Schouten, Channel Sales Manager bij AVM. “Denk daarbij aan het niet kunnen verwerken van betalingen, het verlies van toegang tot cloudgebaseerde applicaties of zelfs volledige stillegging van bedrijfsactiviteiten.” In dit opzicht biedt glasvezeltechnologie overigens een significant voordeel boven oudere technologieën, maakt hij duidelijk, zoals ADSL, VDSL of kabelinternet (DOCSIS). “Glasvezel biedt niet alleen hogere snelheden, maar ook een betrouwbaardere verbinding met minder kans op storingen.”
Optical Network Terminal als hindernis
“Hoewel glasvezeltechnologie op zich veel voordelen biedt, wordt het volledige potentieel ervan niet altijd benut door technische beperkingen die gepaard gaan met de configuratie van de netwerkinfrastructuur,” zegt Eric van Uden, Manager International Portfolio Development bij de Duitse fabrikant. “Een belangrijk element hierbij is de Optical Network Terminal (ONT).” Dit is het apparaat dat de optische signalen van de glasvezel omzet naar digitale signalen die door een router verwerkt kunnen worden.
Van Uden: “In veel gevallen sluit men een router aan op een ONT, wat resulteert in een soortgelijke situatie als vroeger bij ADSL, waar een modem tussen de koperdraden en de router werd geplaatst.” Wat veel gebruikers zich niet realiseren is, dat die oude situatie in veel gevallen bij glasvezel opnieuw bestaat. De router is namelijk niet direct op het glasvezel aangesloten. Er zit nog een klein ‘doosje’ tussen: een ONT. “Deze tussenstap kan echter technische beperkingen introduceren die de prestaties en mogelijkheden van de glasvezelverbinding belemmeren,” stelt Van Uden.
Geïntegreerd systeem
In een ideale situatie zou een modem-router, zoals de FRITZ!Box van AVM, direct op de glasvezelaansluiting worden aangesloten, zonder de tussenkomst van een ONT, vult Schouten aan. “Dit heeft verschillende voordelen. Allereerst stelt het de modem-router in staat om direct toegang te hebben tot de zogeheten ‘laag 1’ informatie, de fysieke laag van het netwerk.” Dit betekent, legt Schouten uit, dat de modem-router in staat is om veranderingen in het glasvezelsignaal direct waar te nemen en hierop te reageren. “Bijvoorbeeld als het signaal van de glasvezel om welke reden dan ook verzwakt, kan de modem-router dit detecteren en kan het netwerkbeheer dienovereenkomstig worden aangepast om te zorgen voor optimale prestaties.”
Bij het gebruik van een ONT blijft de ethernetverbinding tussen de ONT en de modem-router altijd aanwezig, ongeacht de kwaliteit van het glasvezelsignaal. Van Uden: “Dit betekent, dat als er een probleem is aan de breedbandzijde, de modem-router dit niet direct kan detecteren en er dus geen corrigerende maatregelen kunnen worden genomen. Dit kan leiden tot suboptimale netwerkprestaties, wat vooral bij het mkb voor problemen kan zorgen.”
Routervrijheid met beperkingen
In Nederland is routervrijheid wettelijk vastgelegd, wat betekent dat klanten zelf mogen bepalen welke router zij gebruiken, ongeacht de apparatuur die door de internetprovider wordt geleverd. “Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om te kiezen voor apparatuur die het best aansluit bij hun specifieke behoeften.”
Echter, de praktijk leert dat niet alle providers even goed zijn voorbereid op deze wettelijke verplichting. Sommige providers hebben de benodigde processen en documentatie goed op orde, waardoor klanten zonder problemen hun eigen router kunnen aansluiten. Andere providers zijn pas begonnen met de voorbereidingen nadat de wet van kracht werd, wat heeft geleid tot een minder soepele implementatie.
Schouten: “Er zijn zelfs providers die weliswaar de benodigde documentatie aanbieden, maar waarbij de interne processen, zoals de ondersteuning door de helpdesk, nog te wensen overlaten. Dit kan leiden tot frustratie bij klanten die proberen hun eigen router aan te sluiten. Het probleem is daarbij echter niet de router.”
Digitale veiligheid
Een aantal leveranciers van routers, waaronder AVM, is er trots op dat hun producten in Duitsland ontworpen en gebouwd worden. ‘Made in Germany’ staat daarbij voor apparatuur zonder zogenaamde back-doors. “Zonder het te weten kunnen bedrijven die zekerheid kwijtraken als hun provider de veilige router laat communiceren met een Amerikaans of Chinees ONT,” legt Schouten uit. “Bij een geïntegreerde oplossing zou je dat probleem niet hebben.” Een tweede voordeel van een geïntegreerde oplossing is het feit dat slechts één toestel stroom gebruikt. “In het andere geval heeft zowel de router als de ONT netvoeding nodig,” besluit Van Uden.
Minder complexiteit
Er is een duidelijke trend zichtbaar in Europa waarbij landen steeds meer overstappen op geïntegreerde apparaten, waarbij de functie van de ONT wordt gecombineerd met die van de router. “Dit betekent dat de complexiteit van het netwerkbeheer wordt verminderd,” stelt Van Uden. “Dat leidt dus tot betere prestaties en minder kans op technische problemen. Spanje en Zwitserland lopen hierin voorop, en er zijn aanwijzingen dat meer landen deze trend zullen volgen.”
Voor het mkb is deze ontwikkeling bijzonder relevant. De behoefte aan een stabiele, betrouwbare internetverbinding is bij deze groep groot, en het gebruik van geïntegreerde apparaten, zoals AVM die al levert in verschillende modellen van de FRITZ!Box, kan hierbij een belangrijke rol spelen. “Niet alleen vereenvoudigt dit de netwerkinfrastructuur, het zorgt er ook voor dat bedrijven direct toegang hebben tot cruciale netwerkinformatie, waardoor ze sneller kunnen reageren op eventuele problemen.”