Het aantal vaste VoIP-lijnen in ons land is in het eerste kwartaal van 2017 licht toegenomen. Dit blijkt uit kwartaalonderzoek van de telecomexperts van Telecompaper. Nog steeds is de toename van het aantal VoIP-lijnen echter nog onvoldoende om de daling van het aantal traditionele vaste lijnen te compenseren.
In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal vaste VoIP-lijnen in Nederland met 0,1 procent gestegen naar 5,63 miljoen. Dit stellen de experts in hun kwartaaloverzicht over Q1 2017 van het Dutch Fixed Telephony-onderzoek. De toename van het aantal vaste VoIP-lijnen komt het meest voor rekening van de groei van VoIP via glasvezelaansluitingen. Deze categorie steeg in Q1 2017 met 9,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Het aantal VoIP-aansluitingen via de kabel nam echter af met 1.000 aansluitingen naar een totaal van 2,66 miljoen. Het aantal VoIP-aansluitingen via DSL groeide echter met 1.000 aansluitingen naar een totaal van 2,057 miljoen. Voor de komende jaren verwachten de experts dat de trend zich zal doorzetten. Ze maken daarbij wel de aantekening dat de groei van VoIP via glasvezel nog steeds niet genoeg zal zijn om de daling van het aantal traditionele vaste telefoonlijnen en de daling van VoIP via de kabel en DSL te kunnen compenseren.
Krimp vaste telefonie
In het eerste kwartaal van 2017 vertoonde de Nederlandse markt voor vaste telefonie, zowel traditioneel als VoIP, een lichte krimp van 0,4 procent tot een totaal van ruim 6,2 miljoen aansluitingen. De omzet uit vaste telefonie daalde in het eerste kwartaal van 2017 sterker dan het volume, 3,4 procent naar 263 miljoen euro. Deze omzetdaling is al in 2013 ingezet en wordt veroorzaakt door minder gebruik en lagere prijzen. De experts verwachten dat in het tweede kwartaal van dit jaar de omzetdaling iets minder zal zijn omdat KPN vanaf 1 juli 2017 weer een vast maandelijks bedrag voor vaste telefonie gaat rekenen bij een breedbandverbinding. Voor heel 2017 verwachten de experts dat de totale omzet uit vaste telefonie in ons land met meer dan 6 procent zal dalen. Voor de komende jaren wordt verwacht dat de trends van omzet- en volumedaling doorzetten, waarbij de omzet procentueel sneller daalt dan het aantal aansluitingen. Dat betekent een gemiddelde daling per jaar voor de periode 2017 tot en met 2021 van 1,1 procent in aansluitingen en 5,2 procent voor de omzet.
Marktaandelen
Vanzelfsprekend keken de experts ook naar de marktaandelen van de diverse aanbieders. Hieruit komt naar voren dat in het eerste kwartaal van 2017 Ziggo een sterke inhaalslag heeft gerealiseerd op marktleider KPN. Het verschil tussen beide aanbieders bedroeg eind Q1 2017 nog maar 1 procent. In Q1 2017 groeide Ziggo met 0,3 procent naar een marktaandeel van 40,7 procent. KPN verloor 0,1 procent en kwam uit op een aandeel van 41,7 procent. Tele2 is op afstand de derde aanbieder in vaste-telefonieaansluitingen. Het marktaandeel van deze operator is stabiel gebleven op 4,6 procent. De overige aanbieders hebben nog 14 procent te verdelen van de in totaal nog 6,24 miljoen aansluitingen.
Meer info: Telecompaper