Stijn Nijhuis, CEO van Voiceworks
De prijzenkast bij Voiceworks begint aardig vol te raken. Begin dit jaar is de leverancier van clouddiensten weer in het zonnetje gezet als nummer 1 staat van de Main Software top 50, een lijst van de succesvolste Nederlandse softwarebedrijven.
Voiceworks dankt haar succes volgens CEO Stijn Nijhuis onder meer aan de kennis en investeringen die het bedrijf steekt in de ontwikkeling van diensten. “We leveren tegenwoordig een heel scala aan diensten, maar het hart van onze dienstverlening is toch hosted telefoniediensten.” Inmiddels realiseert Voiceworks ook internationaal sterke groei op basis van het zelf ontwikkelde communicatieplatform Summa. Het bedrijf scoort met name sterk op criteria als totale omzetgroei en het realiseren van omzet uit clouddiensten. De onderneming heeft in 2016 succesvol verder gewerkt aan een partnerkanaal wat leidt tot een groei in zowel Nederland als in het buitenland. “Met een groei van bijna 30 procent hebben we een heel mooi jaar gehad. We hebben dit succes te danken aan onze partners, dus daar zijn we heel trots op”, bevestigt Nijhuis.
Voiceworks werkt samen met ongeveer 200 partners en zoekt daarin niet direct naar uitbreiding. Het bedrijf uit Almere bewaakt de focus en goede samenwerking met de bestaande ICT-resellers. “Ons partnerprogramma werkt met vier kleuren die iets zeggen over hoe partners met ons willen samenwerken. We hebben een uiteenlopende groep partners en daarom werken we niet met een one size fits all-oplossing. We zoeken naar een manier van samenwerken die bij elke specifieke partner past.”
Hoogtepunten 2016
Hoewel Nijhuis al druk aan de plannen voor dit jaar werkt, blikken we toch even met hem terug op wat hoogtepunten van vorig jaar. “2016 is voor ons belangrijk geweest omdat we investeringen hebben gedaan in zowel het voice-platform als andere platformen. Op basis daarvan hebben we in 2016 al een paar nieuwe diensten kunnen introduceren, maar dit jaar staat nog een belangrijke introductie voor het voice-platform op het programma. De grote releases komen dit jaar”, belooft hij.

Stijn Nijhuis
Voiceworks wil Summa dit jaar duidelijker in de markt te zetten. Volgens Nijhuis heeft zijn bedrijf afgelopen jaar tevens laten zien dat de vast-mobiel integratie goed te exporteren is naar het buitenland. Voorbeeld daarvan is Summa Networks NextGen HSS, de high-end oplossing voor carriers die nu onder meer door mobiele operators in Jamaica, de VS, Frankrijk en Japan in gebruik is genomen. Als organisatie heeft Voiceworks in 2016 dus een belangrijke stap gezet in Duitsland waar alle diensten in de markt zijn gezet. “We hebben in een half jaar tijd ongeveer vijftien partners aangesloten en het streven is om in Duitsland in 2017 nog flink te groeien.” Ook in Nederland wil Nijhuis dit jaar verdere omzetgroei realiseren, mogelijk door middel van één of meerdere overnames. “Voor 2017 gaan we door met het veroveren van de zakelijke telecommarkt in Nederland en in een aantal andere landen”, voorspelt Nijhuis.
‘We zoeken naar een manier van samenwerken die bij die specifieke partner past’
Totale communicatie-app
In het verleden ging UC vooral om het combineren van telefonie en videodiensten. “Voiceworks is sterk in het combineren van vaste en mobiele telefonie. Video bieden we ook al aan en nu gaan we nog een stapje verder. We lanceren een nieuwe app die veel contextuele info biedt, dus één app voor alle communicatie. Het wordt een totale communicatie-app. Daarmee maken we een einde aan alle losse digitale eilandjes”, zoals Nijhuis dat noemt. “Organisaties werken met allemaal digitale eilandjes met informatie die niet aan elkaar gelinkt is. Tussen die systemen ontbreekt de samenwerking rond de gebruiker. Daar zien we een enorme kans om die gegevens in realtime te koppelen.”
Digitale transformatie
Toch wil Nijhuis in dit verband niet spreken over digitale transformatie omdat die term in zijn optiek suggereert dat de wereld transformeert van analoog naar digitaal. Voiceworks heeft volgens Nijhuis namelijk maar weinig klanten meer die overstappen van analoge naar digitale telefonie omdat de meesten al werken met Voice over IP. “Die digitale transformatie is al enige tijd aan de gang”, meent Nijhuis. “De kansen liggen echter vooral in het overbruggen van al die losse eilandjes. Zeker als bedrijven daarvoor zelf software ontwikkelen om die koppeling mogelijk te maken. Wanneer mensen meer gebruik gaan maken van dergelijke tools, kan je juist het verschil maken met de juiste gebruikerservaring, look-and-feel en door de juiste koppelingen in je tool aan te bieden. Veel van onze concurrenten gebruiken tools van internationale leveranciers en software die beperkt is aangepast voor de Nederlandse markt. Met ons zelf ontwikkeld platform kunnen wij beter aansluiten bij klanten. Dat zien wij als een heel mooie kans.”
Internet of Things en chatbots
Dit jaar wordt voor Voiceworks minstens zo belangrijk als verleden jaar door de introductie van het nieuwe voiceplatform waar veel functies en apps voor Android, Windows en Mac op draaien. Dat geldt voor Nederland en Duitsland. Daarnaast wil Voiceworks dit jaar stappen zetten met Voice over LTE. Daarmee verbetert niet alleen de kwaliteit van gesprekken volgens Nijhuis maar kan het bedrijf ook stappen zetten met meer contextuele informatie die bij telefonische oproepen wordt getoond. “De kwaliteit van het contact tussen mensen wordt beter doordat we kunnen laten zien waarom iemand belt en of een oproep urgent is. Organisaties kunnen dan beter bepalen wie de telefoon opneemt en worden zo efficiënter.” Kortom, Voiceworks blijft innoveren en experimenteert daarnaast met nieuwe technieken. Chatbots zijn volgens Nijhuis een veelbelovende technologie en zijn misschien wel de ‘telefooncentrale van de toekomst’ die gebruikers antwoorden kunnen geven dankzij artificial intelligence (AI). Van AI verwacht Voiceworks overigens nog veel meer de komende jaren. Internet of Things (IoT) vindt hij daarentegen minder concreet. “Als je IoT ziet als machines die met elkaar praten, valt ons nieuwe voice-platform dat geheel werkt via API’s, daar dus eigenlijk ook al onder. We onderzoeken wel waar daar de kansen liggen, maar onze core is mensen met elkaar in contact brengen en hen helpen bij goede samenwerking. Mensen zijn immers nodig om tot mooie dingen te komen. Machines spelen daarin vooral een faciliterende rol. Daarom ligt onze focus meer op de human to machine- interface.”
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 8-2016]