Is een cloudomgeving wel veilig? Is het altijd voordeliger dan on-premise? Kun je alles zomaar migreren? Veel organisaties die overstappen naar de cloud overwegen, hebben nogal wat vragen, waarbij het antwoord vaak niet zomaar te geven is. We ontkrachten de grootste misverstanden over de cloud.
De overstap naar de cloud is een ingrijpende verandering voor organisaties. Het maakt de IT-organisatie flexibeler en het kan onder de streep voordelig uitpakken, maar de reis naar de cloud kan moeizaam en hobbelig zijn. Managed service providers kunnen hun toegevoegde waarde hierbij bewijzen door hun cloudexpertise in te zetten en hun klanten te wijzen op deze misverstanden.
1. Met SaaS zit je al in de cloud
2. De cloud is niet veilig
3. De cloud is altijd veiliger dan on-premise
4. De cloud kost IT’ers hun baan
5. Je moet in één keer over naar de cloud
6. Bij de cloud gaat het vooral om kostenbesparing
7. Workloads zijn eenvoudig naar de cloud te verplaatsen
8. Alle applicaties kunnen zonder problemen naar de cloud
1. Met SaaS zit je al in de cloud
Office 365, Salesforce, HubSpot… Bijna iedere organisatie gebruikt wel software op basis van een abonnementsmodel. Software as a Service (SaaS) is in feite een andere manier om pakketten voor kantoorautomatisering aan te bieden. Bedrijven die gebruikmaken van deze software zitten nog niet automatisch ‘in de cloud’. Echt naar de cloud ga je als je (een deel van) je infrastructuur verplaatst van een eigen datacenter naar een cloudomgeving. Dan kies je voor Infrastructure as a Service (IaaS) bij een van de publieke cloudproviders zoals Amazon Web Services of Microsoft Azure. De IaaS is uit te breiden met aanvullende functionaliteit in de vorm van Platform as a Service (PaaS).
2. De cloud is niet veilig
Een cloudomgeving maakt de ICT-infrastructuur minder zichtbaar dan wanneer een bedrijf een eigen datacenter met hardware heeft. Dat neemt niet weg dat cloudproviders gebonden zijn aan zeer strenge wetgeving. Daardoor is het beveiligingsniveau dat zij aanbieden standaard bijzonder hoog. Klanten zijn meestal niet in staat om dat niveau met hun eigen ICT te bieden. Het is nu eenmaal best lastig controle te houden op alles wat medewerkers op den duur installeren en wat wordt opengezet naar de buitenwereld.
3. De cloud is altijd veiliger dan on-premise
Aan de andere kant kun je er ook weer niet van uitgaan dat je in de cloud per definitie veilig bent. In de dynamische wereld van cybersecurity veranderen zaken voortdurend. Wat vandaag als veilig wordt beschouwd, kan morgen al geplaagd worden door nieuw ontdekte ernstige kwetsbaarheden. Een vrij recent voorbeeld hiervan is de wijdverspreide Apache Log4j-software, die een integraal onderdeel is van talloze applicaties wereldwijd. Jarenlang werd het als volkomen onschadelijk beschouwd, totdat er plotseling ernstige kwetsbaarheden aan het licht kwamen. Veel organisaties hebben een IT-omgeving die net even anders is dan de standaard. Een one-size-fits-all-aanpak die cloudproviders bieden, is dan vaak niet voldoende. Expertise in security en aanvullende veiligheidsmaatregelen zijn dan geen overbodige luxe.
4. Overstappen naar de cloud kost IT’ers hun baan
Dankzij de cloud hoeven IT’ers binnen een bedrijf zich niet meer met bepaalde zaken bezig te houden. Denk aan oplossingen om bestanden te delen, het inrichten van een fysiek serverpark of onderhoud. Dat betekent niet dat IT’ers overbodig worden. Hun taken veranderen wel. Zo kunnen IT’ers een meer adviserende rol krijgen. Hiervoor is het nodig dat IT’ers goed op de hoogte zijn van de oplossingen in de markt en de belangen van de organisatie. Bij de cloud wordt beheer minder belangrijk, maar support des te meer. Ook daarvoor moeten goede IT’ers aanwezig zijn of moet een bedrijf met een goede IT-partner samenwerken.
5. Je moet in één keer overstappen naar de cloud
De overgang naar de cloud is zelden een big bang, waarbij de hele infrastructuur in één etmaal compleet wordt overgezet. Bovendien kiezen steeds meer bedrijven voor een hybride vorm, waarbij een deel van de infrastructuur nog wel in huis wordt gehouden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gebruikmaken van een private cloud, een publieke cloud én lokale systemen. Een geleidelijke overgang is dus mogelijk waarbij niet per se alles in de cloud hoeft.
6. Bij de cloud gaat het vooral om kostenbesparing
Bij de overgang naar de cloud kijken organisaties uiteraard naar de kosten. Doordat ze betalen voor wat ze daadwerkelijk gebruiken en geen dure hardware hoeven aan te schaffen, kunnen lagere kosten zeker een reden zijn om over te stappen naar de cloud. Toch zijn het meestal andere voordelen die minstens even zwaar wegen. Bijvoorbeeld dat de IT-afdeling niet meer dagelijks bezig hoeft te zijn met onderhoud, upgraden, updaten en support van hard- en software. Of de flexibiliteit die je als organisatie hebt: op piekmomenten extra capaciteit inschakelen en afschalen als het tijdelijk wat rustiger is. Bovendien kunnen sommige workloads in de cloud duurder uitvallen dan on-premise.
7. Workloads zijn eenvoudig naar de cloud te verplaatsen
Het migreren van workloads naar de cloud kan een uitdagend proces zijn dat nauwkeurige planning en uitvoering vereist. Het is belangrijk om de bestaande infrastructuur grondig te analyseren en een effectieve migratiestrategie te hebben. Voor het succesvol verplaatsen van workloads naar de cloud is vaak een diepgaande kennis nodig van zowel de huidige on-premise-omgeving als de geselecteerde cloudplatforms. Het is belangrijk dat msp’s hun klanten ondersteunen bij het opstellen van een gedetailleerd migratieplan en de begeleiding tijdens het hele proces om problemen vóór te zijn en een soepele overgang te waarborgen.
8. Alle applicaties kunnen zonder problemen naar de cloud
De meeste applicaties zijn geschikt om in een cloudomgeving te draaien, maar dat geldt zeker niet voor alle applicaties. Denk aan legacy-applicaties en heel specifieke workloads. Die zijn soms afhankelijk van een technologieën die je niet zomaar naar de cloud kunt overzetten. Het is soms nodig om bepaalde applicaties opnieuw te ontwerpen, opnieuw te configureren of zelfs helemaal van de grond af op te bouwen voordat ze naar de cloud worden gemigreerd.