Partners van Pure Storage kunnen hun klanten binnenkort een volledig opex-model voor Storage-as-a-Service bieden. De opslagleverancier breidt zijn Pure-as-a-Service-oplossing op een aantal belangrijke punten uit. “Daarmee bieden we klanten een model dat vergelijkbaar is met de publieke cloud”, zegt Marco Bal, Principal Systems Engineer bij Pure Storage.
Uit cijfers van verschillende onderzoeksbureaus blijkt dat organisaties steeds meer behoefte hebben aan een flexibel verbruiksmodel. Zeker in de huidige situatie is die vraag alleen maar toegenomen. Bedrijven willen inzicht in de kosten voor opslag, maar ook de flexibiliteit om uit te breiden of af te schalen wanneer dat nodig is. “In traditionele oplossingen zoals koop of lease heb je te maken met vaste looptijden. Wat je nu koopt, staat er over vijf jaar nog, terwijl je nu geen idee hebt waar tegen die tijd je behoefte ligt”, legt Bal uit. In de huidige, snel veranderende wereld is het zaak dat klanten vandaag kunnen beginnen met datgene dat ze nodig hebben en hun oplossing modulair kunnen uitbreiden.
Van capex naar opex
Met de Pure-as-a-Service-oplossing wil de storageleverancier zoveel mogelijk de cloudbeleving benaderen. “Klanten hebben behoefte aan een flexibel verbruiksmodel. Dat bieden we aan voor zowel cloud- als on premise-omgevingen. Het voordeel is dat een klant van een traditioneel capex-model naar een volledig opex-model gaat dat vergelijkbaar is met de publieke cloud. De pandemie heeft die wens van minder capex en meer opex te doen, versterkt.”
Partnergedreven
In de 2.0-versie van het product zijn een drietal belangrijke uitbreidingen opgenomen. Deze zijn vanaf 9 december beschikbaar voor partners en hun eindklanten. “We zijn 100 procent partnergedreven”, zegt Bal. “Met deze oplossing kunnen onze partners de behoefte van hun eindklanten op storagegebied flexibeler invullen.” De eerste uitbreiding is de beschikbaarheid van een Service Catalog. “Aan de hand van de toepassing kan een partner of klant bepalen welke oplossing het beste past. Ze kunnen de verschillende tiers, looptijden en capaciteit zien, inclusief tarieven. Net zoals ze dat gewend zijn van de hyperscalers in de publieke cloud.”
Block capacity storage
Daarnaast verlaagt Pure het instapniveau voor Block Capacity-opslag. “De ondergrens was voorheen 300TB, maar dat is nu 200TB, daardoor wordt het voor meer bedrijven bereikbaar.” Blokopslag is – samen met file en object storage – een vorm van storage. “Vergelijkbaar met een traditionele SAN-oplossing”, legt Bal uit. “Het wordt vaak gekozen als onderliggend platform voor bijvoorbeeld database-, VMware- en VDI-omgevingen.” Niet alleen is de drempel verlaagd, ook betalen klanten een lagere prijs per Gigabyte voor Block Capacity-opslag.
Bouwblokken
“Tot slot voegen we Full-stack-as-a-Service toe”, zegt Bal. “Dat kunnen we aanbieden in samenwerking met Cisco en biedt een oplossing inclusief rekenkracht en netwerken.” Ook hier kunnen gebruikers aan de hand van de gewenste toepassing eenvoudig bekijken welke oplossing het beste aansluit op hun wensen. Centraal staat de modulariteit van de oplossing. “Op basis van Cisco Validated Designs – en dat zijn er inmiddels meer dan twintig – kunnen bouwblokken worden samengesteld, zodat klanten de beste oplossing voor hun storagevraagstuk kunnen samenstellen.”
Betalen naar gebruik
Het is zoals we al jarenlang gewend zijn te betalen voor ons water en gas, waarbij we afrekenen naar gebruik. “Pure-as-a-Service 2.0 is een volledig abonnementsmodel”, zegt Bal. “Daarnaast maakt onze evergreen architectuur die eronder ligt de oplossing volledig modulair, zodat klanten eenvoudig functionaliteit en capaciteit kunnen uitbreiden, onafhankelijk van elkaar. Want we willen dat klanten zich nu nog niet hoeven committeren aan mogelijke veranderingen die misschien pas ergens over drie jaar gaan plaatsvinden. Traditioneel moet je rekening houden met een veranderende behoefte, maar Pure kun je uitbreiden zodra de vraag ontstaat.”
Analyses
En het ontstaan van die vraag wordt automatisch gedetecteerd, legt Bal uit. “Onze cloud based support en management omgeving krijgt iedere 30 seconden metadata van alle systemen in het veld. Dat zorgt ervoor dat we continu analyses kunnen uitvoeren en daarop proactief actie kunnen ondernemen. Op basis van die informatie kunnen we bijvoorbeeld zien wanneer prestatie- of capaciteitsdrempels worden overschreden, zodat we kunnen laten bijschalen.” Het support en management dashboard van Pure is ook beschikbaar voor klanten. “Via een portal krijgen ze toegang tot hun eigen omgeving waarin informatie of hun eigen systemen en abonnementen vindbaar is. Ze zien het huidige gebruik, maar kunnen bijvoorbeeld ook hun abonnement aanpassen. Met de tool hebben ze alles in eigen hand.”